Суштина рејонизације школа је да сви ђаци имају равноправно образовање, истакао Тихомир Фаркаш

На заседању Скупштине града донета је одлука о одређивању подручја за упис деце у основне школе на територији Кикинде. Суштина ове одлуке је, како истиче председник Актива директора основних школа и директор ОШ „Жарко Зрењанин“ Тихомир Фаркаш, да се уведе ред у упис у основним школама, а не враћање некадашње рејонизације.

-Наш циљ је да пружимо свим ученицима шансу да имају равноправно образовање. Расподелом деце, водећи рачуна о територијалној припадности односно близини школе, имаћемо оптималан број ђака у одељењима. У сваком разреду биће око 25 ученика и избећи ћемо технолошке вишкове у просвети – навео је Фаркаш.

У ранијем периоду родитељи су, због пресељења или других околности, оправдано подносили молбе како би деца прешла из једне у другу школу. И сада ће се у тим ситуацијама излазити у сусрет ученицима и родитељима.

-Формирана је комисија која ће разматрати све молбе које стигну. Тим за рејонизацију чине сви директори основних школа, педагози, представници интерресорне комисије, Предшколске установе, правници. Водили смо рачуна да буду укључени сви релевантни чиниоци, а одлуке, у интересу родитеља и деца, доносићемо заједно – појаснио је наш саговорник.

Школе у Кикинди имају најбоље резултате на територији Школске управе Зрењанин. Рад у образовним институцијама, представници Министарства просвете и важних институција, оценили су највишим оценама.

-У прошлости смо имали ситуације да смо у појединим одељењима у школама имали 15, а у појединим 30 ученика, што не омогућава исти рад и приступ ђацима. Ове разлике настајале су јер је родитељима поједина школа била симпатичнија јер им је то рекао рођак или комшија. На основу законских прописа одређено је које улице односно рејони припадају којој школи – рекао је Тихомир Фаркаш.

Поменути тим ће преко Секретаријата за друштвене делатности и вртића упутити обавештења родитељима у коју школу је дете распоређено. На позиву ће бити објашњено и које су процедуре у случају да постоји потреба да дете похађа другу школу.

-Тада родитељи пишу молбу у којој се наводи разлог те потребе. Сви оправдани случајеви ће се уважити. Када је реч о избору учитеља заузет је став да стручне службе у школама, педагози и психолози, одлуче о томе. Оправдане разлоге, за одабир учитеља или учитељице, уважићемо, али сматрамо да је дошло време да пустимо струку да ради свој посао – закључио је Фаркаш.

Упис првака почиње у фебруару и у наредној школској години биће их 322-оје у свих 15 основних школа на територији Града.

-Имамо доста ученика да све школе имају довољан број одељења и да не буде вишка образовног кадра. Прошле године, због могућности одабира школе, били смо на граници и могли смо да имамо десетак просветних радника као технолошки вишак, а имали смо довољан број ђака. То нашем граду у којем постоји уређен образовни систем, где школе добро раде и функционишу, није потребно – закључио је Фаркаш.

У школској 2024/2025. години, а на основу ове одлуке, основне школе „Јован Поповић“, „Ђура Јакшић“, „Вук Караџић“ и „Фејеш Клара“ имаће по два одељења првака, а „Свети Сава“ и „Жарко Зрењанин“ по три одељења.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!