Старо језеро најлепша и највећа зелена оаза у Кикинди

У оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија –  Румунија у Кикинди је реализован пројекат „Рехабилитација екосистема и очување природних добара у Жомбољу и Кикинди” – Еколејкс. Циљ пројекта додатно уређење Старог језера, као највеће урбане, зелене оазе у граду, је постигнут, истакао је поводом његовог завршетка Саша Танацков, члан Градског већа.

-Вредност пројекта је више од 780.000 евра, а Граду Кикинди припало је 413.000 евра. Трстик, неуређен и закоровљен простор претворен је у парк. Сада имамо више од 700 метара пешачких стаза, постављено је педесетак стубова јавне расвете, тридесетак клупа, а поред стабала која су постојала засађена су нове младице, али и друго зеленило. У самом језеру, али и у ободном каналу постављено је пет аератора што је подигло  квалитета воде. Они нису фонтане и њихова сврха је убацивање кисеоника у воду чиме ће се побољшати њен квалитет – рекао је Танацков.

Два аератора су у ободном каналу, а три већа су у самом језеру. У оквиру пројекта урађена је и студија о квалитету воде у језеру чиме су добијена сазнања каква је вода, ког је хемијског састава и шта треба урадити да квалитет буде бољи.

-Конкурисали смо са два додатна пројекта у оквиру новог позива сарадње прекограничних пројеката. Један пројекат је, у неку руку наставак Еколјекса, и тиче се трајног и потпуног решења за Старо језеро. У првој фази предвиђено је чишћење корита језера и припрема техничке документације, док се друга фаза односи на повезивање Великог кикиндског канала, преко ободних канала, са каналом који иде око Старог језера чиме бисмо омогућили да постане текућа вода, уместо стајаћа каква је сада.  Други пројекат се односи на уређење парка „Бландаш“ односно његову комплетну реконструкцију у складу са условима Покрајинског завода за заштиту природе – појаснио је Танацков.

Потенцијални проблем који се јавио током постављања аератора врло брзо је решен, додао је члан Градског већа Небојша Јованов.

– Било је неопходно што пре санирати ободни део канала који је био пун растиња, трске и остале вегетације. Било је упитно како ће аератори функционисати. Јавно предузеће „Воде Војводине“  финансирало је са милион динара чишћење које су обавили запослени у Водопривредном друштву „Северни Банат“. Посао је обављен брзо и ефкасно  и у том моменту били смо им приоритет – појаснио је Јованов.

Осим конкретних радова, пројекат је имао и едукативни карактер. Организовано је неколико манифестација и кампова у којима су деца школског и предшколског узраста из Жомбоља и Кикинде  више научила о нужности очувања животне средине.

 

Изградња смештајних капацитета

Старо језеро је највеће еколошко благо Кикинде. Из тог разлога локална самоуправа покушава да заинтересује потенцијалне инвеститоре да уложе у изградњу хотела или велнес и спа центра.

– Сматрамо да овај простор има огроман потенцијал, нарочито уколико се узме у обзир да је у непосердној близини СЦ „Језеро“, али  је и једина зелена оаза у ужем центру града – прецизирао је Танацков.

 

 

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!