Станислава Хрњак, посланица у Скупштини АП Војводине: Фокус нове Покрајинске владе су даљи развој и нова капитална улагања

Веома је важна добра комуникација Града, Покрајинске владе и Владе Републике Србије- и то све на темељу политике чији је идејни творац Александар Вучић, како бисмо се заједничким снагама борили за даљи развој и просперитет, указује заменица шефа посланичке групе „Александар Вучић- Војводина не сме да стане” Станислава Хрњак.

Континуитет развојних пројеката и нова капитална улагања. То ће, у најкраћем, бити окосница рада новоформиране Покрајинске владе на челу са председницом Мајом Гојковић. Снажна подршка Покрајине од несумњиве је важности за развој локалних самоуправа на њеној територији, а колико је та подршка за Кикинду значајна потврђују конкретни резултати и бројке, рекла је у разговору за „Комуну” Станислава Хрњак, покрајинска посланица, заменица шефа посланичке групе „Војводина не сме да стане” и председница скупштинског Одбора за здравство, социјалну политику и бригу о деци.

– Српска напредна странка је са својим коалиционим партнерима 2016. преузела одговорност за вођење Покрајинске владе. Веома озбиљне резултате рада, о чему сведоче финансијски показатељи, истакла сам и у свом скупштинском обраћању.  У години када смо преузели одговорност у вођењу Покрајине, 57 милијарди динара износио је буџет и та година је, после ребаланса, завршена са око 60 милијарди. У 2023. буџет АП Војводине био је 120 милијарди. То говори у прилог чињеници да се за осам година врло озбиљно радило, пре свега саниране су последице претходне власти на челу са Демократска странком која је бесомучно трошила новац, што се огледало и у задужености. Подсетићу, Развојна банка Војводине је дала кредит од 3,5 милиона евра ДС-у без икаквог обезбеђења. Ми смо кренули у реализацију пројеката по приоритетима. Уз јасан план и програм, и посвећеност буџет је удвостручен за осам година и отворено је 85.000 радних места. Сарадња Покрајинске владе са свих 45 јединица локалне самоуправе била је интензивна и  једнако присутна- указује Хрњакова.

 

У Кикинди су од 2019. до 2022. године, из покрајинске касе подржани пројекти у вредности од 1,925 милијарди динара. Само  у 2023. години, тај износ је чак 918 милиона динара. Списак улагања је дугачак.

– Ако знамо да је буџет Града 3,5 милијарди, јасно је колико је снажна подршка и колико смо се трудили да конкуришемо са пројектима и договарамо оно што је стратешки важно. То су најпре улагања у вези са изградњом фабрике воде, магистрални вод и замена водовода, као и средства за четири мини постројења за пречишћавање пијаће воде у селима, потом за електрификацију, путну инфраструктуру, атмосферску канализацију. Радови у сливу Моравске кренуће врло брзо.Треба напоменути и континуирано улагање у опремање болнице, све образовне установе, установе културе. Скоро 400 милиона опредељено је за реконструкцију школе „Фејеш Клара” – подсећа наша саговорница.

Хрњакова напомиње да је прошле године усвојен План развоја АП Војводине до 2030. године који се заснива на четири главна правца: висок животни стандард, енергетски одржива, дигитално и просторно повезана Војводина, зелена Војводина отпорна на климатске промене и интеркултурална- по мери свих њених грађана.

– Уверена сам да ће новоизабрана Влада квалитетно и посвећено радити, то су искусни и одговорни људи који су децембра 2023. добили озбиљну подршку на изборима. Веома је важна добра комуникација Града, Покрајинске владе и Владе Републике Србије- и то све на темељу политике чији је идејни творац Александар Вучић, и ми јесмо на том путу, а наши коалициони партнери са тим су сагласни- истиче Хрњакова.

Подсетимо да је за изградњу прва четири мини постројења за пречишћавање пијаће воде у Мокрину, Накову, Иђошу и Банатском Великом Селу, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојио 280 милиона динара, док ће остатак потребних средстава обезбедити Град.

-Договорили смо стратешки да сва села добију чисту, пијаћу воду, аплицираћемо са пројектно техничком документацијом. Свесни смо да има много отворених инфраструктурних питања, и она су на мапи пројеката које ћемо решавати. За изградњу канализације у насељима Стрелиште и Железнички нови ред очекујемо подршку Министарства заштите животне средине, пројектно техничка документација је спремна- истиче Хрњакова.

НА ЛИСТИ ВРЕДНИ И ПОСВЕЋЕНИ СУГРАЂАНИ

На предстојеће локалне изборе 2. јуна, СНС излази у ширем фронту, па су на листи „Александар Вучић- Кикинда сутра” још и СПС и СРС, поред досадашњих коалиционих партнера ПУПС-а, Покрета социјалиста и Љајићевих социјалдемократа.

– Имамо стара и нова лица, кандидате из свих села, као и града. То је све поштен свет, вредни, ангажовани и посвећени суграђани, у сагласју са плановима развоја, лојални Србији и политици коју заступају, решени да не одустају од борбе за бољи живот и просперитетнији Град, Покрајину и Републику- наводи председница кикиндских напредњака.

КОД ОПОЗИЦИЈЕ ОПШТА ПАПАЗЈАНИЈА

Председница Градског одбора напредњака подсећа да је на децембарским изборима СНС добила 53 одсто гласова. Увек јасно говоримо шта смо урадили и шта планирамо, као и шта су текући проблеми, указује.

–  Што се тиче опозиционих опција, ту је општа папазјанија. Имали су децембра коалицију која се распала, па сад једни други оптужују ко је крив. Једни бојкотују изборе, други не, странке чији лидери на телевизијама говоре да бојкотују, на локалима иду на изборе. И овде сте видели коалицију у којој је прво била једна група људи, па онда неки неће једни са другима, те су се издвојили. Велика збрка. Веже их то што представљају исту политику о којој су грађани на изборима рекли шта мисле, политику Демократске странке која се разбила у више фракција. Све их овде окупља Зоран Милешевић и он је први и последњи кандидат. Ако би грађани, којим случајем, бирали ту опцију, тога морају бити свесни. Њихови резултати се виде у центру града- у Хотелу „Нарвик”, на улазу у град где је несуђена хладњача, подсетићу и да је Милешевић прошле године инкасирао два милиона евра из градске касе. Више него очигледно је шта је њихова политика, све остало су неутемељене флоскуле и листа жеља која показује непознавање буџета, прихода, расхода, цене коштања, то не бих ни коментарисала- наводи Станислава Хрњак.

 

 

 

 

Don`t copy text!