Слободан Јакшић, доскорашњи капитен и председник ВК ЖАК, снашао се у Шведској: Викинге учи ватерполу

Када су кикиндски љубитељи ватерпола очекивали да капитен ЖАК-а Слободан Јакшић оконча каријеру у базену и у потпуности се посвети председничким обавезама у клубу, које је дотад упоредо обављао с оним у води, овај наш суграђанин отиснуо се преко мора, на Скандинавско полуострво. Играчку каријеру на тај начин заиста јесте завршио у ЖАК-овој капици, али и половином сада већ минуле сезоне отишао пут далеке Шведске. На северу је континента од 24. фебруара и тамо сада потомке викинга учи ватерполу.

– Има пола године откад сам добио понуду од клуба Линкепинга, из истоименог града недалеко од шведске престонице Стокхолма, и ево ме сада тамо, готово три месеца. Иначе, пре десетак година Швеђанин Кростофер Ванг био је у нашем ЖАК-у, остали смо добри пријатељи и он ме је позвао у своју домовину. Линкепинг је његов град и клуб и предложио ми је да их учим игри, али и организујем клуб. Тако сам сада и тренер првог сениорског тима и координатор рада свих селекција – каже нам Јакшић.

Посрећило се Слободану одмах на старту, јер Линкепинг тек што је добио нови базен.

– Базен не само што је прелеп и нов, отоворен пре месец дана, већ и најмодернији у Шведској, а многи тврде чак и у читавој Скандинавији. Много деце жели да тренира ватерполо и зато су моји први утисци импресивни, Наравно, квалитет је далеко испод оног у Србији, али Швеђани су вредан народ који се труди да промени набоље ту слику. Много родитеља укључено је у рад клуба, а реч је о лекарима, професорима на факултетима, инжињера па чак има и научника. Остали родитељи долазе само као посматрачи и тако пружају подршку свој деци. Мени као странцу све је то занимљиво.

Друга је изванредна околност и што ће његов нови клуб у наредној сезони с првим тимом наступати у шведској елитној конкуренцији.

– Наравно, а сада је још повољније за нас и што све шведске екипе траже да их угостимо и одмеримо снаге с њима. Долазиће и на припреме у Линкепинг, а ми ћемо код своје куће на располагању имати велики број спаринг ривала. Моји момци, да напоменем и то, већ су показали одређени квалитет, одлично су одиграли плеј-оф за улазак у шведску елиту, победили све противнике, а осим у домаћој најјачој конкуренцији, играћемо и Нордијску лигу која је јака, а у њој има и доста играча из држава бивше Југославије.

Дакле, звезде или боље рећи три круне, симбол ове прогресивне европске Краљевине, у овој 2023. години, наклоњене су Јакшићу.

– Заиста, све је овде позитивно, а ваљда је нормално да ми мало недостају породица, пријатељи и Кикинда. Много сам причао Швеђанима о Кикинди и сада ме већ често запиткују када ћемо у мој родни град да мало тренирају и са ЖАК-ом. И публици сам занимљив. Прилазили су ми да се упозанамо када су чули да сам из Србије, а знају да је наш ватерполо јак. Има додуше у Шведској још тренера странаца, а нарочито талентоване деце из бивших југословенских република која желе да овде постану ватерполисти – закључује Слободан Јакшић.

СВЕ ЗА ДЕСЕТКУ

Сви у клубу предусретљиви су према Јакшићу.

– Све је за чисту десетку, уче ме шведски језик, а помало и ја њих српски. Шалу на страну, сви овде говоре енглески, али ваљаће ми што пре да савладам и шведски – истиче Слободан.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!