Синдикални првомајски уранак: Позив на Опасуљивање

Поводом Међународног дана рада Веће Савеза самосталних синдиката (ССС) за општине Кикинда, Чока, Нови Кнежевац и Нова Црња организовало је окупљање радника – својих чланова и активиста у Лисовићу, излетишту у Новим Козарцима. На пасуљ у котлићу позвани су сви, а окупљање је названо „Опасуљивање“ са разлогом.

– Опасуљивање је порука, пре свега, послодавцима, да им дамо до знања да је Синдикат ту, да постоји, а такође и држави, да кроз законску регулативу постигнемо што боље услове, посебно за младе људе – рекао је председник Већа, Илија Дрљић. – Ово што се сада дешава је неолиберални капитализам – све супротно од онога што синдикат жели, а то су познате три осмице синдикалне борбе: осам сати ради, осам сати одмора и осам сати културе и образовања.

Млади показују интересовање и све више се учлањују у Синдикат, наглашава Дрљић.

– Потреба се указала у највећој мери због шиканирања и непоштовања закона на радном месту, а ми имамо радно-правну заштиту која је бесплатна за чланове Данас се показује значај синдиката у пуном смислу, чак и они који нису чланови Синдиката долазе код нас и траже да их бранимо и ми то чинимо, никог нисмо одбили. Поред нашег правника, имамо два адвоката за радно и једног за кривично право, значи да можемо да помогнемо у свему што тишти раднике, од мобинга на даље – истиче Дрљић.

Да су млади препознали значај синдикалног организовања, потврђује председник Секције младих Већа ССС, Митар Богојевић.

– Млади схватају важност синдиката у пуном смислу, они показују интересовање и учлањују се – каже Богојевић. – Окупио сам и своје пријатеље и боримо се за права радника и за боље сутра. Потребни су велики рад и труд, али синдикат може да помогне.

Синдикални првомајски уранак организован је, уместо у Београду, у локалним срединама, први пут после десет година, каже Илија Дрљић.

– Окупили смо се да попричамо о проблемима и да укажемо јавности да смо присутни за све раднике – додаје Дрљић. – Први су стигли организатори, пасуљ се кува и очекујемо још људи јер су сви позвани.

Савез самосталних синдиката са седиштем у Кикинди има око пет хиљада чланова.

С. В. О.

 

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!