Радован Закић из Кикинде узгаја најслађе лудаје

Удружење „Кикиндска лудаја“ први пут организовало је надметање за најслађу кикиндску лудају, тамбурицу. На такмичењу је учествовало десет произвођача, а прву награду освојио је суграђанин Радован Закић који се производњом бундеве бави десетак година и 2018. и 2019. био је други у узгоју најтежих плодова са тиквом тешком 444 килограма.

-Дугогодшњи сам узгајивач кикиндске лудаје и сада имам потврду да то добро радим. Срећан сам што сам баш ја победник првог такмичења у најслађој лудаји. Година није била благонаклона узгоју лудаја, али имаћемо за колаче. Ове године такмичићу се у категорији дугих лудаја – сазнајемо од Закића.

Елеонора Ердељи из Бачке, која своје производе продаје на кикидској пијаци, заузела је друго место, а трећа је суграђанка Велинка Милованов. Додели награда присуствовао је градоначелник Никола Лукач са сарадницима који је похвалио ову иницијативу.

Никола Крнић, председник удружења „Кикиндска лудаја“ истиче да је циљ промоција највеће градске манифестације, али и лудаје за коју се удружење залаже да носи назив кикиндска.

-Уз помоћ уређаја рефлактометра одредило смо колико која лудаја има природног шећера. Уређај се користи за одређивање шећера у воћу, а победничка, најслађа, имала је 12 брикса, што је јединца мере. За лудају је то и максимална количина шећера. Кикиндске лудаје имају природну сласт с обзиром на то да је последње место заузела лудаја са осам брикса – појаснио је Крнић.

 

Сваке године „Дани лудаје“ се унапређују и такмичње у најслађој лудаји допринеће да кикиндска манифестација има још једну категорију за надметање, додала је Дијана Јакшић Киурски која је победницима уручила дипломе.

-Ово надметање биће мотив више произвођачима, не само из Кикинде, да се пријаве и буду део наше манифестације. Драго ми је што први победник из Кикинде који је и ранијих година узгајао тешке лудаје и такмичио се. Трудићемо се да следеће године ова такмичарска категорија буде још заступљенија – истакла је Дијана Јакшић Киурски.

 

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!