21 септембра, 2023

Радован Закић из Кикинде узгаја најслађе лудаје

Удружење „Кикиндска лудаја“ први пут организовало је надметање за најслађу кикиндску лудају, тамбурицу. На такмичењу је учествовало десет произвођача, а прву награду освојио је суграђанин Радован Закић који се производњом бундеве бави десетак година и 2018. и 2019. био је други у узгоју најтежих плодова са тиквом тешком 444 килограма.

-Дугогодшњи сам узгајивач кикиндске лудаје и сада имам потврду да то добро радим. Срећан сам што сам баш ја победник првог такмичења у најслађој лудаји. Година није била благонаклона узгоју лудаја, али имаћемо за колаче. Ове године такмичићу се у категорији дугих лудаја – сазнајемо од Закића.

Елеонора Ердељи из Бачке, која своје производе продаје на кикидској пијаци, заузела је друго место, а трећа је суграђанка Велинка Милованов. Додели награда присуствовао је градоначелник Никола Лукач са сарадницима који је похвалио ову иницијативу.

Никола Крнић, председник удружења „Кикиндска лудаја“ истиче да је циљ промоција највеће градске манифестације, али и лудаје за коју се удружење залаже да носи назив кикиндска.

-Уз помоћ уређаја рефлактометра одредило смо колико која лудаја има природног шећера. Уређај се користи за одређивање шећера у воћу, а победничка, најслађа, имала је 12 брикса, што је јединца мере. За лудају је то и максимална количина шећера. Кикиндске лудаје имају природну сласт с обзиром на то да је последње место заузела лудаја са осам брикса – појаснио је Крнић.

 

Сваке године „Дани лудаје“ се унапређују и такмичње у најслађој лудаји допринеће да кикиндска манифестација има још једну категорију за надметање, додала је Дијана Јакшић Киурски која је победницима уручила дипломе.

-Ово надметање биће мотив више произвођачима, не само из Кикинде, да се пријаве и буду део наше манифестације. Драго ми је што први победник из Кикинде који је и ранијих година узгајао тешке лудаје и такмичио се. Трудићемо се да следеће године ова такмичарска категорија буде још заступљенија – истакла је Дијана Јакшић Киурски.

 

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!