Прва овогодишња „Терина“ радионица: за смеле и креативне

Да експериментишу са ликовном уметношћу, са репетицијом, понављањем мотива, имало је данас прилику двадесетак учесника радионице “Репетиција – принципи компоновања” Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“ одржане у пријатном амбијенту музеја ове установе.

– Идеја је потекла од Саре Масникосе чија изложба је отворена прошлог месеца у Галерији „Тера“ и која је и једна од менторки на радионици – објаснила је кустоскиња, историчарка уметности Тијана Тошевски. – Један од циљева био је да пружимо прилику људима за које се ретко организују радионице. Ова је отворена  за све који су били заинтересовани да се опробају у репетицији у ликовној уметности.

Поред Саре Масникосе и вајарке Соње Белош, ментор је био и Филип Бајло који се бави дизајном и визуелним идентитетом. Kаже да су у „Тери“ задовољни одзивом, као и узрасном структуром учесника.

– Ово је својеврсни ликовни експеримент. Идеја је да се људи, пре свега, упознају са елементарним принципима рада и да открију све могућности које су уметницима на располагању, да се у том оквиру играју и истражују. Циљ је да се фокусирамо на креативни процес, пре него на финалне резултате – рекао је Бајло.

Да би се прикључили радионичарском стварању, заинтересованима није потребно никакво претходно искуство, додаје Бајло. Једна од учесница креативног процеса данас била је и васпитачица у пензији, Софија Јегарски која, како каже, већ има богато искуство стварања са децом и на ликовним радионицама.

– Било ми је ово врло инспиративно, па сам одлучила да дођем да видим шта младе колегинице препоручују. Пошто сам ја бака, сетила сам се чипки на ормарићима и креденцима са везеним јабукама. Од колажа правим јабуке које ће се понављати. Ово је квалитетно проведено време и сигурно је да ћу бити и на следећим радионицама – рекла је Софија Јегарски.

Радови са овог уметничког сусрета биће изложени у Салону Музеја наредних седам дана, а данашњи програм само је први у низу оваквих догађаја суботом. Већ следећи скуп креативаца биће радионица у глини, кажу у „Тери“.

С. В. О.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!