Против дијабетеса – шетњом одмах после оброка

Поред уравнотежене исхране и избегавања пушења и стреса, редовне шетње, чак и кратке, могу значајно да утичу на снижавање шећера у крви, показала су нова истраживања.

Швајцарски часопис “Спортска медицина” („Sports Medicine“), објавио је да шетње у трајању од два до пет минута, одмах након оброка, могу да смање ризик од дијабетеса типа два јер помажу у контроли нивоа шећера у крви. Како се наводи, и кратка шетња након пола сата седења помаже да ниво шећера у крви расте и пада постепенијим темпом.

„Ходање или вежбање могу да помогну у снижавању шећера у крви након оброка“, каже дијететичарка Ејми Гудсон. Она напомиње да кардио-вежбе могу да имају дуготрајан ефекат.

Истраживање је значајно јер је устаљено мишљење да мора да се вежба дуго или интензивно како би се ниво шећера у крви одржао на ниском нивоу, преноси Index.hr. Уз то, остаје препорука да оброци буду мањи и чешћи, и да садрже угљене хидрате и протеине богате влакнима.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!