1 октобра, 2023

Пробни завршни испит за упис у средње школе 24. и 25. марта

Пробни завршни испит за упис у средње школе биће организован 24. и 25. марта. Будући средњошколци ове године полажу српски, математику и један изборни премет, за разлику од ранијих генерација, које су као трећи, имале комбиновани тест који се састојао из питања из физике, хемије, биологије, историје и географије. Ова генерација као трећи тест полаже један од тих предмета, за који су се определили у децембру, наводи председник Актива директора школа Тихомир Фаркаш.

-Ученици ће у петак, 24. марта радити пробни тест из математике, а у суботу 25. марта у 9 часова, тест из српског, односно матерњег језика, а истог дана у 11. 30 тест из изборног предмета. У школама је у току припремна настава. Такође, ђаци могу и самостално да вежбају тестове путем портала  е-вежбаоница- каже Фаркаш.

Како је у протеклом периоду наведено из Министарства просвете, од 64.747 ученика осмог разреда ове године, највише њих је изабрало биологију- 38 одсто. Следе географија са 29 одсто заинтересованих осмака, историја са 16, хемију је изабрало девет процената малих матураната, док се за физику одлучило осам процената од укупног броја ђака који завршавају основну школу.

Завршни испит је уведен 2010.године, када су се полагали само српски и математика, а од школске 2013/2014. осмаци су полагали и комбиновани тест.

Приликом уписа у средњу школу 60 бодова носи успех из школе, из шестог, седмог и осмог разреда. Тестови носе 40 бодова- максималан број поена из математике и српског језика је по 14, а из изборног предмета 12.

Завршни испит, ученици осмог разреда полагаће 21,22. и 23. јуна.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!