Премијере српских композитора на концерту Наташе Митровић – виртуозно стварање музичког завештања


Потпуно нова дела савремених српских композитора, под заједничким називом „Премијере“, имала је прилику вечерас да слуша кикиндска публика на концерту пијанисткиње Наташе Митровић, професорке на Факултету музичке уметности у Београду. Професорка Митровић је једини добитник Фулбрајт стипендије из Србије, што јој је омогућило усавршавање на најбољим универзитетима у Америци.

Као солиста, наступала је са више симфонијских оркестара у Србији, Немачкој и Бугарској. Добитница је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Одржала је више од педесет солистичких и реситала камерне музике широм земље и света.

Препознајући значај музичког наслеђа, али и таленте младих композитора, професорка Митровић осмислила је пројекат „Премијере“ који се, како каже, рађао годину и по дана. Чине га дела: Вере Миланковић, Драгане Јовановић, Милане Стојадиновић, Огњена Поповића, Ивана Бркљачића, Игора Главашића и Мирослава Поповића.

– Наши композитори, као и сви други у свету, нагињу својим коренима. Често су присутне примесе источноевропског или чак оријенталног стила, али и сасвим модерни и неочекивани правци. Ових седам композитора имају потпуно различите уметничке изразе – од универзалног, минимализма, неоромантизма, до врло модерног таласа. „Премијере“ су, тако, симбиоза различитости. Мислим да треба да негујемо наше уметничко стваралаштво и да су зато потребни овакви пројекти. Такође, да публика на концертима не би више слушала само Шопена, Бетовена, Моцарта и Шумана, већ да је упознамо и са новом литературом, која после остаје у историји – каже професорка Митровић.

Програм је конципиран тако да је у њему заступљен велики број клавирских форми, како би се публици понудио занимљив садржај и истакле могућности инструмента, као и висок домет извођења. Управо подршка њиховом и раду осталих савремених композитора у Србији смисао је овог пројекта који ће одмах бити доступан генерацијама студената и ученика академија и музичких школа.

Значај домаћег стваралаштва у класичној музици препознали су Министарство културе и СОКОЈ, који су покровитељи пројекта. „Премијере“ се изводе у десет градова на концертној турнеји која је почела управо данас у Зрењанину, а затим и у Кикинди.

У сали Народног музеја, наступ ове изузетне пијанисткиње организовала је Основна музичка школа „Слободан Малбашки“. Наредних дана дела српских композитора први пут ће бити изведена и у Чачку, Смедереву, Ваљеву, Шапцу, Крагујевцу, Зајечару и Неготину, а турнеја ће бити завршена београдским концертом.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!