30 новембра, 2023

Представљен програм „Креативна Европа“ Европске уније за финансирање пројеката у областима културе и медија

Представници институција и установа културе данас су Атељеу „Тера“ у Кикинди имали прилику да се упознају са програмом Европске уније „Креативна Европа“ којим се, по различитим конкурсима, финансирају пројекти у областима културе, аудио-визуелних делатности и међусекторске сарадње.

За шестогодишњи период који траје до 2027. године опредељен је укупан буџет од 2,4 милијарде евра. У претходном периоду пројекти из Србије су веома добро прошли на конкурсима, рекла је Мина Радмиловић Пјевац из канцеларије „Антена култура деск Србија“ програма „Креативна Европа“ у Новом Саду.

– Већ сутра нас очекује расписивање једног конкурса и зато смо овде да бисмо представили како можемо да помогнемо да институције, установе и удружења на прави начин конкуришу и да добију средства од ЕУ. Организоваћемо и тродневни семинар на Фрушкој Гори током новембра, када ћемо конкретно заинтересованима помоћи да формулишу своје пројектне предлоге, како би на конкурсу добили што више бодова.

До марта ће, кажу у „Антени“, бити расписано пет конкурса. Сваки захтева партнерску сарадњу са учесницима из других земаља на заједничком циљу.

– Сврха пројекта треба да буде унапређење одређених сегмената културе и аудио-визуелних делатности и важно је да буду поштовани приципи ЕУ – родна равноправност, укључивање угрожених социјалних група и особа са инвалидитетом. У проналаску партнера такође можемо да помогнемо јер имамо сарадњу са канцеларијама у другим земљама – рекла је Радмиловић Пјевац.

Информације о конкурсима као и контакт са запосленима у Канцеларији налазе се на сајту kreativnaevropa.rs.

не, не , не!!!!!!