Представљање женског предузетништва у Новим Козарцима

Ради промоције женског предузетништва, у организацији Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, у Новим Козарцима је данас излагало двадесетак предузетница и жена из удружења из овог и околних места.

Завршна изложба овог секретаријата за 2023. одржана је на платоу испред Месне заједнице и присуствовали су јој, заједно са градоначелником Николом Лукачем, покрајински секретар Предраг Вулетић и покрајинска посланица Станислава Хрњак.

– Пре две године смо, такође у Новим Козарцима, отворили изложбу женског стваралаштва – рекао је Предраг Вулетић. – Покрајинска Влада и наш секретаријат континуирано раде на унапређењу женског стваралаштва. Имали смо неколико конкурса ради оснаживања женског стваралаштва, што даје и додатну вредност живота на селу. Намера нам је и да, организовањем едукација и академија за жене, сва удружења претворимо у предузетничке радње, како би жене и на овај начин могле да допринесу породичном буџету.

Предраг Вулетић такође је најавио да ће, захваљујући, како је рекао, домаћинском управљању буџетом, за неколико дана, други пут ове године, бити расписан конкурс за помоћ породицама у којима се, од првог јануара родило треће или четврто дете. На располагању је додатних 60 милиона, па ће, за унапређење стамбеног статуса или куповину нове стамбене јединице, по породици моћи да буде опредељено до 1.600.000 динара, а то су, показало се у ранијем периоду, углавном породице у селима, истакао је Вулетић.

– Оваквим манифестацијама очување традиције, културе и обичаја преносимо на нове генерације. Захваљујем свим удружењима жена и Месној заједници што, уз подршку Владе, надлежног секретаријата и Града истрајавају у очувању старих заната. Афирмисање и подршка женском предузетништву, посебно у селима, јесте наш задатак јер желимо и додатно да охрабримо жене да постану предузетнице, да нам села живе и да чувају породицу, што нам је најважније – рекао је градоначелник Лукач.

На мини-сајму у Новим Козарцима своја вина и ракију изложило је пољопривредно газдинство породице Савић из овог места, које је засновало виноград још 2009. године.

– Радимо сви, у производњи и дистрибуцији помажемо и сестра и ја – каже Милица Савић. – Имамо висококвалитетне сорте, каберне совињон и рајnски ризлинг, од њих правимо црно, бело вино и розе. Захваљујући сталној едукацији, унапређењу производње, а пре свега заједничком, породичном раду и љубави, имамо изузетан квалитет, што нам је потврђено на многим сајмовима на којима смо наступали.  Винима смо дали називе по мами, сетри и мени: „Бело злато“, „Ружица“ и „Милица“ – каже Милица Савић.

Предузетница из Иђоша, Весна Буљин, донела је своје слатке проиводе од бундеве.

– Сама сам осмислила све производе, па имам и неке које нико други не прави – каже Весна. – То су све рецепти од моје свекрве. У кући је било много деце и није било слатког, па је она правила пекмез од бундеве који се маже на хлеб и који су звали „кркљуш“. Правим и сок и ликер од бундеве, компот и слатко.

Манифестацију су, својим наступом, обогатили чланови фолклора КУД „Петар Кочић“ из Нових Козараца, под руководством Милана Вашалића.

Поред хране и пића, пита с кромпиром које су припремиле домаћице из удружења „Нови Козарци“, на тезгама су понуђени и ручни радови: чарапе, назувци, простирке, везене „домаћице“ и још много уникатних рукотворина које су израдиле жене из Иђоша, Новог Бечеја, Александрова и Кикинде.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!