Председник Вучић о резултатима избора у Србији

Председник Србије Александар Вучић обратио се из штаба листе „Србија не сме да стане“ вечерас нешто после 22 часа.

„Несумњиво највише гласова у Београду освојила листа „Србија не сме да стане“, апсолутну већину освојила у Војводини, имаће између 67 и 69 посланика, имаће више од 127 мандата у Скупштини Србије и апсолутну већину“, рекао је Вучић.

Председник Вучић каже да је листа „Србија не сме да стане“ на републичком нивоу без гласова са КиМ освојила 46,5 одсто гласова, на основу 76 одсто пребројаних гласова и више од 127 мандата.

Од гласача са КиМ та листа је освојила 74,2 одсто гласова, а листа „Србија против насиља“ тек нешто више од пет одсто. Он је на конференцији за медије рекао да су успеху допринели озбиљност и одговорност, али и додао да ни тих пет одсто гласова грађана са КиМ не сме да се потцени јер су, рекао је, то гласови озбиљних људи који су дали некоме своје поверење.

„Што се тиче Србије на основу узорка од 76 одсто пребројаних гласова, могуће да се промени за плус минус један одсто. Код великих, код малих од 0,1 до 0,2“, рекао је Вучић.

Како је прецизирао, на републичком нивоу, без гласова са КиМ, „Србија не сме да стане на 46,5 одсто гласова, Србија против насиља 23,5 што је  дупло мање, без КиМ.

„СПС има 6,5 одсто, НАДА 4,9, Несториовић 4,7, СВМ 1,9, а претпостављам да је могуће да падну са шест на пет мандата. СНС ће имати више од 127 мандата, резултат избора имаће апсолутну већину“, рекао је Вучић.

Избори у Београду

Председник Вучић каже да је на изборима за одборнике у скупштини града Београда листа “Београд не сме да стане“ освојила 38,5 одсто, док је листа “Србија против насиља“ освојила 35 одсто гласова.

Он је истакао да је на трећем месту коалиција “Нада“ са освојених шест одсто, на четвртом месту коалиција око СПС са освојених 5,4 одсто, док је коалиција “Ми – глас из народа“ освојила 5,1 одсто и на петом је месту.

“Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи“, рекао је Вучић.

Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке заветници и Српског покрета Двери.

“Према овом узорку они су на 2,8 осто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент“, рекао је Вучић.

Извор: Политика

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!