Православни верници у суботу обележавају Митровске задушнице

Јесење, Митровске задушнице, дан посвећен молитвама за умрле сроднике и пријатеље, за православне вернике је сутра, 4. новембра. Митровске задушнице су увек у суботу уочи празника посвећеног Светом великомученику Димитрију, који се обележава 8. новембра.

Задушнице обележавају сећање на дан одвајања духа од тела члана Цркве. Кољиво или кувано жито се носи у парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, свештеник обави обред и окади гробове. Ако су покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на њихове гробове, читав обред се служи у храму.

Обичај верника у многим местима је да на тај дан износе храну на гробља.

Постоји веровање да ће, ако се на задушнице не упали свећа, мртви годину дана бити у мраку. Уколико гробу приђе неко са стране, ред је да се понуди храном иако је туђ, јер се на тај дан нико не одбија. Срби верују да је велики грех уколико се на задушнице неко на гробљу одбије или отера од гроба.

Михаило Миловановић „Задушнице“

Српска православна црква прописала је посебне дане који су посвећени молитви за умрле. Задушнице се обележавају пет пута годишње:

Зимске задушнице – у суботу пред Месне покладе.

Пролећне – називају се и Васкршње јер се обележавају у други понедељак по Васкрсу (Побусани понедељак),

Летње задушнице – обележавају се у суботу пред Духове,

Михољданске задушнице – обележавају се пред Михољдан и

Јесење задушнице – Митровске задушнице јер обележавају у суботу пред Митровдан.

На кикиндској пијаци већ неколико дана учи ових задушница продају се букети цвећа за гробље. Најјефтинији букет је сто динара.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!