1 октобра, 2023

Православни верници славе Благовести – уочи Лазареве суботе, на улицама се пале „лазарице“

Благосвести су празник када се Хришћани подсећају доласка Архангела Гаврила који је Богородици јавио благу вест да ће родити Сина Божијег.

„Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама“ – овим речима арханђел Гаврило саопштио је Девици Марији да је одабрана од Бога да роди Божијег сина, Исуса Христа, Месију и Спаситеља света и човека.

Овим је почела историја спасења људског рода – Благовести се сматрају великим и радосним празником. Празник највише светкују жене, посебно нероткиње, које се моле Светој Богородици.

Према народном веровању, док овај дан не прође, људи се још боје зиме. Благовести су, уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста.

На Благовести, уочи Лазареве суботе, у вечерњим сатима, у северном Банату се, испред кућа, пале ватре „лазарице“, које прескачу деца. Старији се окупљају на улици, око ватри, служе се кокице и крофне.

Обичај „Лазарице“ биће вечерас уприличен у дворишту Културног центра, од 19 сати.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!