Православни верници сећају се светих Козме и Дамјана – данас је слава лекара

Браћа Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници, што значи бесплатни лекари.

Храм светих Козме и Дамјана у Кикинди

Били су веома опрезни у бесплатном лечењу људи, па се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јајета од жене коју су излечили, по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана. Али Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак. по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени. И после смрти су исцељивали.

Манастир Златенац

У црквеном календару празник је обележен црним словом. Празник светих врача обележава се и у здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Манастир Зочиште

Свети врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здравима и способнима за рад током целе године. Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама. Такође, не би требало да се без преке потребе излази из куће. Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Овим светитељима посвећен је храм у Кикинди који данас прославља 20 година од почетка изградње. Такође су им посвећени манастири Златенац и Зочиште.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!