3 октобра, 2023

Позив родитељима да доведу децу по другу дозу вакцине „гардасил“

Из Завода за јавно здравље у Кикинди позивају родитеље да поведу своју децу на вакцинацију другом дозом „гардасила“, вакцине против хуманих папилома вируса (HPV).

Од почетка препоручене вакцинације, средином прошле године, у Кикинди је прву дозу примило 75 девојчица и дечака, узраста од 9 до 14 година. Само њих четворо дошло је по другу дозу која се даје после шест месеци.

За младе од 15 до 19 година, „гардасил“ је подељен у три дозе и са подручја града и околних села вакцинацију је започело њих 78.

Инфекција хуманим папилома вирусима једна je од најчешћих полно преносивих инфекција. Већина, односно 80 одсто сексуално активних особа, бива инфицирана у неком тренутку током живота. Овај вирус може да изазове гениталне брадавице, карцином грлића материце и аногениталне регије, карцином корена језика, крајника и задњег зида ждрела.

Бесплатну вакцинацију против HPV вируса омогућио је Републички фонд за здравствено осигурање и она се, у Кикинди, спроводи у Саветовалишту у Дечијем диспанзеру. Из Завода за јавно здравље позивају родитеље да доведу своју децу на вакцинацију јер је она ефикасна само уколико се обави до 19 године.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!