27 септембра, 2023

Повећане субвенције по хектару, према споразуму Владе и пољопривредника

БЕОГРАД – Пољопривредници који су пет дана протестовали на путевима широм Србије, потписали су споразум са представницима Владе Србије о испуњењу захтева који су договорени током викенда, а најважнији је повећање субвенција односно подстицаја по хектару.

Према том споразуму, повећани су основни подстицаји за биљну производњу, односно подстицаји по хектару, са 9.000 на 18.000 (6.000 динара дизел гориво плус 3.000 динара директно) у текућој години.

Поред тога, подигнута је максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописана за биљну производњу, на 100 хектара, почев од 1. јануара 2024. године, а у складу са Законом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Повећана је премија за млеко са 15 динара по литру млека на 19 динара по литру млека, као подстицаји за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.

Укинуто је 50 одсто накнаде за одводњавање за текућу годину, као и накнада за одводњавање у потпуности од 1. јануара наредне године.

Споразум предвиђа анализу контроле увоза млека и млечних производа, наставак комуникације са произвођачима млека, регулацију тржишта увођењем квота за произвођаче, прерађиваче и увознике млека, а што ће, како се наводи, бити предмет даљих разговора у најкраћем року.

Према споразуму, потребно је пронаћи решење за откуп млека произвођачима којима је откуп отказан, спровести анализу тржишта у погледу уређења житарица и увести такозвани плави дизел који се односи на олакшице у висини акцизе на 100 литара дизел горива по хектару, за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава.

Наводи се да ће учесници протеста пољопривредника бити изузети, односно неће бити процесуирани уколико су кажњавани на протесту пољопривредника.

Као последња тачка договора наведена је потреба да се наставе разговори око будућег аграрног буџета, нове аграрне политике и политике субвенција у најкраћем могућем року.

Међу удружењима која су дошла до овог споразумима су и Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење произвођача млека „Наше млеко“, Удружење Пољопривредних произвођача Суботице, Удружење „СТИГ“ Пожаревац, Удружење „За спас и опстанак сточара Западне Србије“, Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адра“.

Пољопривредници: Извињавамо се свим грађанима којима смо правили непријатности

Пољопривредици су поручили након потписивања споразума да се извињавају грађанима којима су учинили непријатности, док су протествовали, а Недељко Савић из Удружења „Стиг“ из Пожаревца рекао је да је једини начин да се преважиђу догађаји из прошле недеље био договор.

„Неко ствари су потписане. Постоји још много њих на којима треба да се ради. Извињавамо се свим грађанима којима смо правили непријатности, и захваљујемо се полицији на доброј сарадњи током протеста“, некао је Савић за Танјуг.

Милан Пајић из Удружења „Наше млеко“ из Мачве се такође обратио грађанима „који су претрпели муке и проблеме“, и нагласио да нису имали други метод.

Како је рекао, покушали су другачије али то није успело.

„Наш највећи успех је што смо се ујединили, ја сам презадовољан што се тиче тога.

Увек постоји доза сумње. Ако се буде све по договору спроводило биће добро“, закључио је он.

(РТ Војводине/Танјуг)

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!