Потписан споразум о сарадњи са пољским градом Јасло – у спорту, пољопривреди, култури, туризму

Градоначелник Никола Лукач данас је, у Градској кући у Кикинди потписао споразум о сарадњи са челником града Јасло у Пољској, Ришардом Пабианом. Овим је заокружена вишедневна посета пољске делегације нашем граду и започете су активности на партнерству, односно братимљењу два града.

– Велико ми је задовољство што смо могли да угостимо градоначелника и његове сараднике. Сарадњу су, заправо, започели спортисти – наше одбојкашице већ неколико година одлазе на турнир у Јасло – рекао је Лукач. – Гостима смо протеклог викенда показали туристичке и потенцијале у пољопривреди. Били смо у Мокрину и на Данима вина у Иђошу и гости су изразили жељу да размене искуства са винарима са овог подручја. Ми бисмо, такође, могли да применимо њихова искуства и верујем да ће ова сарадња унапредити односе између две локалне самоуправе на спортском, привредном, културном и туристичком плану.

Градоначелник Јасла, Ришард Пабиан изразио је задовољство боравком у нашем граду.

– Почаствован сам и драго ми је што смо започели активности око братимљења и верујем да ће то донети позитивне ефекте за оба града – рекао је Пабиан. – Наши градови имају дугу историју и мислим да можемо да стварамо дугорочније везе. Почели смо са спортом, али желимо да се сарадња настави и у области културе, инвестиција, винске индустрије, јер нам је заједничка и развијена виноградарска производња.

Градоначелник је позвао Кикинђане да посете Јасло и рекао да ће и својим суграђанима препоручити да дођу у Кикинду и упознају се са архитектуром и другим лепотама нашег града.

Јасло је град са 33 хиљаде становника и налази се на крајњем југоистоку Пољске у близини границе са Словачком, у Поткарпатском војводству. Иако има историју дугу више од 650 година, у Другом светском рату је био готово потпуно уништен.

На данашњем сусрету у Кикинди договорено је и да ће се туристичке организације ангажовати у аранжманима размене ђака и екскурзијама које ће допринети бољем упознавању становника два града.

С. В. О.

 

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!