Винар и виноградар из Нових Козараца Зоран Малбашић, већ по традицији освештао је свој виноград на Светог Трифуна и симболично орезао лозу. Славу винара и виноградара обележио је у присуству породице и пријатеља, а нама је открио своја очекивања:
-Очекујем добру производну годину. Успео сам да сачувам виноград од болести које су нанеле штету прошле године. Како су температуре у претходно периоду биле изнад просека започели смо резидбу која нам је показала да су гране здраве. Уколико не дође до екстремних ситуација, очекујем добар род јер се већ види потенцијал – сазнајемо од Малбашића.
Виноградар из Нових Козараца овим послом бави се већ 15 година. Има три сорте грожђа, од којих две црвене каберне совињон и мерло, док је од белих заступљен рајнски ризлинг.
-Производим стандардних шест сорти вина и то дезертно, мешавину кабернеа и мерлоа које сам назвао „Феникс“, чисти каберне и чисти мерло, розе и бели рајнски ризлинг
Виногради ове породице простиру се на површини од три јутра, а засађено је седам и по хиљада чокота.
-У плану је проширења на једно катастарско јутро јер нам је ово примарна производња и желимо да је унапредимо – каже наш саговорник.
Подрум Малбашић настао је 2014. године, а прво вино под етикетом „Подрум Малбашић“, изашло је годину дана касније и несумњиво је покренуло нови правац у домаћем винарству, померајући курс према квалитету. На винарским такмичењима која су у току добио је и потврду квалитета.
-Недавно сам први пут слао вино у Македонију у место Кавадар које је срце винарства и виноградарства. На интернационалном такмичењу освојио сам трећу златну медаљу односно бронзани пехар за црвено вино каберне совињон из 2022. године. У Мужљи и Чуругу награђен сам златном , а у Темерину сам добио две сребрне медаље за црвена вина – похвалио се Малбашић.
Годишње произведе око 3.000 боца вина, а уз вино пече и ракију.