27 септембра, 2023

„Породични дан“ у Сајану – прослава Светог Иштвана

У наставку прославе сеоске и црквене славе у Сајану, после прошлонедељних програма, ове суботе КУД „Ади Ендре“ из овог места организовао је „Михољске сусрете – породични дан“.

– Нама Сајанцима, као и Мађарима генерално, веома је важан 20. август, јер се тога дана слави Сент Иштван, утемељитељ мађарске државе који је ујединио тадашња племена и примио хришћанство, што је Мађарима било веома битно за опстанак у централној Европи. Наша Римокатоличка црква је посвећена Сент Иштвану, зато тога дана имамо црквену славу, буч, а по Статуту Месне заједнице, и Дан села – изјавио је председник Савета Месне заједнице, Золтан Тот.

Уочи прошлог викенда, током вишедневне прославе, гостовала је представа из Будимпеште, организовани су концерти и диско и ретро вечери.

Програмима у Сајану присуствовали су, у име локалне самоуправе, Младен Богдан, председник Градског парламента, и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.

– Поштујемо мађарску мањину тиме што подржавамо обележавање важних датума, тим пре што је Свети Стефан, односно Сент Иштван један од светаца и у Rимокатоличкој цркви и у Васељенској патријаршији, он је и српски и мађарски светитељ и треба заједно да га обележавамо. Пружамо подршку мађарској националној заједници и мађарском народу показујући заједништво у овим тешким временима. Желимо да нагласимо значај заједничког рада на развитку културног наслеђа и мултикултуралности, као и да је поштовање права националних мањина веома важно и у граду и у Републици. Ми ћемо, као Град, пружати сву подршку да се ове релације све више утврђују – изјавио је Богдан.

„Породични дан“ Културно-уметничко друштво из овог места организује седми пут. Постављено је мобилно игралиште, за госте је приређен обилазак Етно-куће Друштва за негу традиције и екологије „Делибаб“, свечани ручак, а затим и културно-уметнички програм у сали Дома културе.

– Трудимо се да имамо садржаје за све узрасте. У програму учествују наш фолклор и гости, културно-уметничка друштва из околних места са којима сарађујемо, а чланице „Делибаба“ приредиле су изложбу слатких и сланих пецива и колача – њима смо, на свечаности, доделили дипломе и захвалнице за учешће – рекла је Шара Бењоцки, председница КУД-а „Ади Ендре“.

Ово Културно-уметничко друштво вредно ради на очувању културне традиције, а већ су у току и припреме за прославу 75 година постојања, која ће се одржати 30. септембра.

Данашње програме у Сајану подржали су Министарство за бригу о селу, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине, Град Кикинда, Месна заједница Сајан и Фондација „Бетлен Габор“ из Будимпеште.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!