Пољопривредници да обрате пажњу на глодаре који уништaвaју озиме усеве

Снег који је покрио поља повољно утиче на усеве. Након изузетно високих температура у децембру и почетком године, захлађење са снегом донeo je дуго очекивани сценарио за озиме културе које су у стању мировања, каже Александар Пап, саветодавац Пољопривредне стручне службе.

-Поред тога што нам ће снег помоћи да се побољша влага у земљишту, заштитити младе биљке од мраза и обогатити земљиште атмосферским азотом, спречиће и прекомерно размножавање глодара. Најезда мишева прати ратаре током целе јесени и са доласком праве зиме очекујемо да ће се њихов број свести на прихватљив ниво. Саветујем произвођаче да обиђу усеве. Уколико примете више активних рупа него што је уобичајено, потребно је да интервенишу тако што ће  поставити мамке  директно у рупу, како би се избегло тровање дивљачи и птица – напомиње наш саговорник.

Пошто се постави мамак за глодаре, рупу је неопходно затрпати. Усеви који су били знатно оштећени од глодара током јесени полако се опорављају.

-Било је њива у атару где су употпуности попасени озими усеви од стране глодара и они се опорављају. Са друге стране има и парцеле на којима се налази рупа до рупе и која је практично преорана, ту спаса нема. На таквим ораницима потребно је што раније, с пролећа, или нешто усејати или је оставити у стању каквом јесте – додаје Пап.

Са прихраном пшенице не треба журити. Треба сачекати и видети какво ће време бити у наредном периоду .

-Са првом прихраном треба почети у другој половини фебруара, не пре. Пољопривредна стручна служба почеће узорковање земљишта ради Н мин методе која ће показати какво је стање са азотом у земљишту. Очекујемо да ће садржај азота бити прилично висок јер смо имали повољне услове минерализације земљишта током јесени уз довољно влаге и топлоте – појашњава Александар Пап.

Ова анализа одређује тачне количине минералног ђубрива које је потребно применити у прихрани. Током јесени пољопривредници су засновали нешто више пшенице,  око 17.000 хектара, на уштрб кукуруза.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!