1 октобра, 2023

Пољопривредна година проблематична: Од сјаја до очаја

 

Пољопривредна стручна служба „Кикинда“ на огледном пољу „Кинђа“ организoвала је „Дан поља кукуруза и сунцокрета“. Ово јe била прилика да се на једном месту сусретну пољопривредници, стручњаци, представници семенарских кућа, као и да погледају 82 хибрида кукуруза и 47 сунцокрета, међу којима има и нових сорти. Производна година била је специфична, оценио је саветодавац ПСС Зоран Симић, са хладним и кишовитим пролећем и веома топлим летом. Услови за сетву и ницање били су повољни и до половине јула усеви су били одлични.

-Јул је донео високе температуре, а како није било падавина усеви су већ тада благо оштећени. Атар који се налази северно од града, мокрински и горе до границе са Румунијом имао је сушу, док су њиве јужно од Кикинде имале знатно бољи распоред падавина и на овим парцелама очекују се и значајно већи приноси. Олуја која је задесила наш крај 5. августа зачинила је годину. Сунцокрет је боље поднео родност, али је и највише страдао од олује тако да има парцела где је настала трајна штета и до 80 процената. Кукуруз је у много бољој кондицији у односу на лане када рода малтене да није ни било. Приноси ће јужно од града варирати од 3,5 до четири тоне, док ће на појединим парцелама бити и 10 тона по јутру. Северно од Кикинде род ће се, на појединим њивама, кретати и испод једне тоне по хектару – рекао је Симић.

Радован Мортвански, пољопривредник из Кикинде обрађује 30 хектара и подједнаке су парцеле под пшеницом, сунцокретом и кукурузом.

-Задовољан сам са пшеницом и сунцокретом. Род жита је 46 метара по јутру, а сунцокрета 22 метра.Нисам имао штете од олује, а бербу кукуруза планирам око 1. октобра. Још увек је јак и има влаге. На жалост, цена не прати уложено, а ту су и временске неприлике које нас прате сваке године. Пшеница је 22 динара за килограм, а не би смела да буде испод 30 динара. Сунцокрет се плаћа 35 динара за килограм аконтно, а колико ће бити до краја нико не зна. Треба да буде бар 50 динара за килограм – каже Мортвански.

Славко Брдарић (73) обрађује 10 хектара и земљу ради сам. Узгаја сунцокрет, кукуруз и пшеницу, а годину оцењује као проблематичну.

-Пшеницом нисам задовољан јер су болести узеле данак и није била квалитетна. Принос сунцокрета на мојој њиви је 20 метара по јутру, а такав имам годинама. Од олује имам незнатну штету у кукурузу која неће утицати на род. Кукуруз се променио последњих неколико дана. Веома топло време довело је до тога да изгледа као да је извађен из рерне. Ценама нисам задовољан јер нема рачунице  – напоменуо је Брдарић.

Приноси сунцокрета, чија жетва ће бити завршена до краја недеље, крећу се од 500 килограма до пет тона по јутру. На територији Кикинде и Новог Кнежевца под овом уљарицом је око 21.500 хектара. Берба кукуруза, који је и најраспрострањенија култура, почела је спорадично. У Кикинди и Новом Кнежевцу под златним зрном је око 27.000 хектара.

Подршка Града

Представници Града и Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој присуствовали су „Дану поља“. Члан Градског већа Љубан Средић рекао је да је и ово прилика да се разговара са пољопривредницима за које је у оквиру 20 мера подршке издвојено 15,7 милиона динара за субвенције.

-До сада смо реализовали више од половине предвиђеног буџета. Ових дана завршили смо прерасподелу новца на мере за које влада веће интересовање, тако да их позивам да конкуришу за средства. До краја године биће уређено и око два километра атарског пута на граници између катастарских општина Кикинда и Наково – прецизирао је Средић.

Падавине неравномерене

Вишегодишњи просек падавина у првих осам месеци је око 500 литара, а до краја августа на локалитету „Кинђе“ пало је 580 литара. Град је имао за 100 литара кише више, а делови северно од Кикинде имали су кише испод просека.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!