Покрајинска Влада помаже ловство: Удружењима значајна средства за повећање дивљачи

Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду  расподелио је средства за суфинансирање израде и реализације програма и пројеката развоја ловства, опреме, истраживања и израде и реализације пројеката ради унапређивања стања популације дивљачи и њених станишта на територији АП Војводине и друге намене у складу са Законом о дивљачи и ловству.

За набавку одраслих јединки дивљачи по 400.000 динара одобрено је удружењима „Фазан“ из Нових Козараца, „Фазан“ из Башаида, „Наково“ из Накова и „Старе баре“ из Иђоша. По истом основу 396.000 динара је добило и удружење „Кикинда“. Ловачком удружењу „Перјаница“ из Мокрина 400.000 динара одобрено је за набавку пољске јаребице.

 

Ловци из Сајана и Иђоша окупљени су у једном удружењу и имају 85 чланова, сазнајемо од Веселина Веселинова, председника.

-Средства која смо добили на конкурсу утрошићемо за фазанске пилиће који се уносе у ловиште пре сезоне лова. То је посао који обављамо у континуитету. Када се лови, лове се само петлови, а женке остају за природан приплод – појашњава Веселинов.

Некада су „Старе баре“ имале 150 ловаца, али је природан одливе и незаинтересованост младих за овај хоби преполовиле чланство.

-Код поменутог Покрајинског секретаријата конкурисали смо и за средства за набавку јаребице.

-Постоји шанса да добијемо неопходан новац. Наш циљ је да се она насели на нашем ловишту први пут. На тај начин повећаћемо станиште које имамо – каже наш саговорник.

И ранијих година за развој ловства „Старе баре“ подржане су од стране Покрајинске владе.

-Наше ловиште протеже се на 11.500 хектара и једно је од већих на територији града. До сада смо средствима Покрајине успели да изградимо волијере за фазане, избушимо бунаре, купимо хранилице за крупну дивљач. Оно што је преко потребно, а за шта ћемо аплицирати на наредним конкурсима јесте новац за бушење једног до два бунара јер су године све сушније, а дивљач не може да опстане без воде – закључио је Веселин Веселинов.

По 50.000 динара за рачунар и читач оружаних листова добила су удружења из Нових Козараца, Мокрина, Кикинде и „Велебит“ из Банатског Великог Села. За куповину двогледа са заштитом од воде и замагљивања, отпорност на ниске температуре „Кикинди“ је припало 170.000 динара, а за набавку уређаја за ноћно осматрање, термовизијску камеру односно за соларне аутоматске хранилице, такође, ловцима из Кикинде припало је 250.000 односно 90.000 динара. И мокринској „Перјаници“ одобрен је новац, 90.000 динара, за соларне аутоматске хранилице, док је 270.000 динара добијено за опрему за пријем и преглед одстрељене дивљачи.

У ТОКУ ЛОВОСТАЈ

Иако је сезона ловостаја за ловце нема одмора. Броје се зечеви и срндаћи и одстрељују предатори. Ловци истичу да је њихов најважнији циљ да се очувају станишта дивљачи и природа која их окружује. Стога апелују на грађане, посебно пољопривреднике да не заоравају путеве поред њива јер се на тим местима сади просо и остала храна за дивљач.

А.Ђ.

 

Don`t copy text!