(ВИДЕО) Покрајинска секретарка Драгана Милошевић у посети Кикинди

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић боравила је данас у посети Кикинди где је, после састанка са градоначелником Николом Лукачем и покрајинском посланицом Станиславом Хрњак у Градској кући, обишла Народни музеј и АДЗНМ „Гусле“. Да институције културе у Кикинди и ове године могу да рачунају на значајну подршку покрајине, извесно је посебно имајући у виду да је у овој години буџет ресорног секретаријата удвостручен. Једна од тема разговора била је иницијатива града да „Гусле“ пређу у оснивачки статус покрајине.

– У претходном мандату Покрајинске владе ми смо кроз различите врсте финансирања пре свега путем јавних конкурса, помогли не само институције културе чији је оснивач Град Кикинда већ и удружења грађана са укупним износом од око 35 милиона динара. То су били конкурси и подршка за савремено стваралаштво, културно наслеђе, јавно информисање и националне мањине. У разговору о будућим пројектима, разматрали смо иницијативу града да „Гусле“ које су понос свих нас, пређу у оснивачки статус покрајине и да на тај начин покажемо да култура, традиција и историја јесу нашу искрено и трајно опредељење и да о њима водимо рачуна суштински, у формалноправном и буџетском смислу што је неопходно за њихов даљи рад и опстанак. Град Кикинда је један од ретких који има врло амбициозне пројекте, препознаје потребе свих посленика културе, и улаже значајна средства у инфраструктуру – рекла је покрајинска секретарка Драгана Милошевић.

Градоначелник Никола Лукач уверава да су покрајинској секретарки Драгани Милошевић изнели снажне аргументе да „Гусле“ добију другачији статус и напомиње да су тема састанка били и пројекти других установа културе.

-Разговорали смо о будућим пројектима и статусу АДЗНМ „Гусле“, као и о „Тери“. Изнели смо наше аргументе о значају институција културе у Кикинди. Сигуран са да ћемо пронаћи начин да на виши ниво подигнемо рад „Гусала“, „Тере“, као и квалитет пројеката Народног музеја, Народног позоришта, Културног центра. На предстојећим конкурсима, очекујемо реализацију још квалитетнијих пројеката-рекао је Лукач.

Да Кикинда има не само значајне потенцијале и програме у области културе, већ и јединствене садржаје, истакла је покрајинска посланица Станислава Хрњак.

-Мој задатак као посланика је да направим добре контакте и покренем питања која су важна за овај град. „Гусле“ су једно од најстаријих друштва у Срба, основано 1876. године и имају посебан значај. Сматрамо да је важно да програмски део њиховог рада буде на вишем нивоу јер квалитетом и капацитетом то заслужују. Увек инсистирам на резултатима, а то је видљиво и у области културе- Музеј скулптура великог формата Тера је јединствен у овом делу света, Сувача такође, као и Мамутица Кика. Кикинда јесте град који је у жижи и  наш задатак је да будућим поколењима оставимо потенцијал којим ће се они поносити и даље га развијати, поручила је Хрњак.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!