Почео летњи камп за основце: Кад порастем бићу уметник

На простору Суваче у току је летњи камп за децу од 7 до 11 година у организацији Народног музеја. Тема је „Кад порастем бићу уметник“, a завршава се у петак, 21. јуна. Међу 27 малишана који почетак распуста проводе стичући нова знања је и Тијана Вукашиновић.

-Радионице су занимљиве и време проведено на кампу јако брзо пролети. Најзанимљивије ми је било када смо правили инструменте, као и то што смо научили пуно дечијих игара којима су се играле наше баке и деке. Посебан утисак на мене је оставило лопта крпењача – рекла је Тијана.

Петар Николин поделио је са нама оно што је научио о самој Сувачи.

-Некада се брашно правило у Сувачи. Да би се жито самлело доносило се у овај млин где је уз помоћ коња који су кретали у круг настајало брашно. Упознао сам нове другаре и научио сам пуно о сликарству, музици, књижевности – открио нам је Петар.

Камп ове године обележава јубилеј, 15 година постојања.

-Камп је повезан са традиционалним дечијим играма и етнологијом, а наш првенствени циљ је да деца кроз игру и на забаван начин науче нешто ново. Уједно ово је прилика да буду на Сувачи и упознају се са њеном наменом у прошлости. Интересовање основаца је било велико, али смо због простора морали да ограничимо број полазника – истакла је етнолог Славица Гајић.

Током кампа са децом се дружио Милош Пушара, кустос историчар из Народног музеја који је говорио о музици, сутра ће од сликарке Љубице Такачев  више сазнати о сликарству, а у четвртак ћре о књижевности односно омиљеним књигама из детињства говорити Милана Грбић. Последњег дана  биће уприличена изложба дечијих радова насталих током  кампа.

А.Ђ.

Don`t copy text!