29 новембра, 2023

Почела вакцинација против сезонског грипа

У амбулантама Дома здравља данас (понедељак) почела је вакцинација против сезонског грипа. Четворовалентна вакцина садржи два соја типа А и два соја типа Б вируса грипа, према препорукама које је издала Светска здравствена организација. На територију Севернобанатског округа дистрибуирано је 7.000 доза вакцина „инфлувак тетра“, док је у кикиндске амбуланте стигло 3.720 доза.

Вакцину треба да приме хронични болесници са поремећијама плућног и кардиоваскуларног система, дијабетичари, особе са ослабљеним имунитетомм, деца која су имуно компровитована, старији од 65 година. Имунизацијом  је потребно  обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност, као и особе запослене у јавним службама које су у ризику.

Вакцинација против грипа има за циљ смањење ширења грипа међу становништвом и заштиту грађана, посебно ризичних група, од потенцијално озбиљних компликација које грип може да изазове. За стицање имунитета потребно је две до три недеље након вакцинације а поствакцинални имунитет варира и траје од шест до 12 месеци .

не, не , не!!!!!!