Почела мала матура: Тест из матерњег језика осмаци решили без пуно муке

Малу матуру осмаци полажу, данас,  18, 19. и 20. јуна. Тест из матерњег језика, који се решавао првог дана, био је примерен, ни сувише лак, ни сувише тежак, сазнали смо од осмака Основне школе „Жарко Зрењанин“.

-Мислио сам да ће тест бити тежи, међутим када сам почео да читам питања схватио сам да на добар део њих знам одговор. Било је доста одломака из књижевности, тако да је требало пажљиво читати – сазнајемо Данијела Коцкара.

И Ања Маћиш сличног је мишљења.

-Мени су најтежи били осми и девети задатак. Оба су се односила на граматику тако да се осми односио на врсту зависне реченице, а девети на значење падежа. Тест сам солидно урадила  – казала нам је Ања.

Ивана Јањетовић додаје да је најважније било пажљиви ишчитати задатке.

-Питања нису била претешка  и сва су се односила на познато градиво. Надам се да ћу и преостала два теста урадити добро. Поред математике полажем и историју – додала је Ивана.

Полагање испита у свим школама почело је на време. У среду, 19. јуна будући средњошколци полажу математику, а тест из изборног предмета је у четвртак, 20. јуна. На територији града више од 400 ученика завршило је осми разред и први дан мале матуре протекао је без проблема.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени у суботу, 22. јуна. Ученици и њихови родитељи имају право на приговор који је могуће поднети непосредно у школи или електронским путем. Објављивање коначних резултата завршног испита биће 25. јуна, попуњавање листе опредељења је 26. и 27. јуна електронским путем или непосредно у матичним основним школама. Расподела по средњим школама и образовним профилима је 2. јула.

А.Ђ.

Don`t copy text!