Чланице удружења жена „Иђош“ пре шест година дошле су на идеју да „оживе“ стари производ, пекмез од лудаје. Иницијатива је потекла након радионица организованих у Регионалном едукативном центру „Банат“ у Зрењанину које су се односиле на брендирање производа специфичних за одређену средину, подсећа Биљана Ђурђулов, председница удружења.
-Наше удружење најпознатије је по прављењу крофни, али ову посластицу није могуће направити да стоји и да буде дуготрајна. Тада је предложено да то буде пекмез и то од лудаје по којима је наша средина препознатљива. Све смо радо прихватиле ову сугестију и истрајавамо у прављењу пекмеза од бундеве већ шесту годину који је, поред крофни, постао бренд нашег удружења – каже Биљана Ђурђулов.
Производ није заштићен, јер је за овај поступак неопходно доста средстава, али и услови које удружење нема. Ипак, Иђошанкама то није сметало да направе пекмез, који је сигурно бољег квалитета и дуготрајнији од оног који су некада правиле њихове свекрве, мајке и баке.
– Пекмез од бундеве брендиран је захваљујући удруживању са још четири удружења из Лазарева, Белог Блата, Боке, Мокрина и нас из Иђоша. Тако је настала мрежа „Женски диван“. Захваљујући „Дивану“ ми смо брендирале наш производ и продајемо га и преко мреже и непосредно. Пекмез је аутентичан и укус му је другачији. Прави се као и сваки други, али како је бундева захтевна морамо да будемо пажљиви. Лудаја је осетљива биљка и када се кува строго морамо да водимо рачуна приликом мешања, како не би загорела – напомиње наша саговорница.
Бундева мора да се очистити, да се ољушти кора, да се изваде семенке, а затим мора и да се наренда.
-Саме и производимо лудаје, популарне „тамбурице“ које су основни састојак нашег пекмеза. Бундеве садимо у нашим баштама, окопавамо их, заливамо, пазимо. Пошто их наберемо припремимо све за кување и од дела наренданих лудаја направимо пекмез, а део оставимо како би увек имале бундеве за припрему свежег пекмеза током читаве године. Пекмез је осетљив и не може дуго да стоји. Наша Крофнијада не може да прође без овог намаза – појаснила нам је председница иђошког удружења жена.
У промоцији пекмеза од лудаје значајну помоћ удружење има од Туристичке организације града која на многобројним манифестацијама представља овај производ.
-На „Данима тикве“ у Сарајеву прошле године, пекмез је био тражен и одлично се продавао. Била сам део ове манифестације и када су домаћини видели да смо из Кикинде, дошли су са намером да купе пекмез од лудаје који су годину дана раније пробали на београдском сајму. Имали смо поруџбину и из Пријепоља где смо слали тегле. За годину дана продамо стотинак теглица – додаје Биљана.
Сви који га пробају, изненађени су укусом, али и задовољни овом посластицом. Иђошанке су осмислиле лого пекмеза и како додају задовољне су потражњом за њиховим производом. Средства која зараде од продаје пекмеза улажу у удружење и у гостовања на манифестацијама.
А.Ђ.