Паљење ватре Лазарице и Врбица, празници дечије радости

Традиционално паљење и прескакање ватре Лазарице одавнина се практикује на кикиндским сокацима. Сутра (петак) увече чуће се весели жамор деце, пуцкетање ватре од тулаја, биће по која опрљенах обрва, а ватра ће направити „бркове“ код деце од гарежи. Док млади прескачу ватру, стaрији Кикинђани дружиће се уз крофне, кокице и ракију. Осим на улицама, Лазарица ће се прескакати од 19 сати и у дворишту Културног центра.

Паљење ватри Лазарица сваке године пада у петак, седам дана пре Великог петка за православне вернике. Некада се веровало да прескакање упаљених снопова кукуруза, грана, сламе, тера зле духове, вештице и болест.

Наредног дана обележава се Лазарева субота односно Врбица. Овај празник посвећен је дечијој радости. На Лазареву суботу бере се пруће од врбе преко којег се, по веровању, преносилa снага зеленила на децу и одрасле. Сваке године она се прославља освештањем врбових грана и литијом деце око цркве, док су на Градском тргу постављене тезге са разним ђаконијама. Oбичај је и да мајке свечано обучену децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, воде у цркву и купују им звоничиће везане за тробојку које малишани носе око врата. По традицији у православним црквама освештаће се врбе, а верницима ће бити дељене освештане гране.

 

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!