Ово су први „Градски пси“: Питоми су, социјализовани и спремни да их удомите

Има их девет и сви су означени зеленом огрлицом на којој пише „Градски пас“. Сви ови пси луталице, након хватања, прошли су ЦНР програм, након чега су данас враћени на улицу. Четири пса радници ЈП Кикинда пустили су на крају Микронасеља, четири у близини овог јавног предузећа, на Иђошком друму, и једног у Банатском Великом Селу. Постављене су и две кућице које је израдило ЈП „Кикинда“.  Једна ЈЕ у Микронасељу, а друга у близини овог јавног предузећа.

-ЦНР програм је хуман, најбољи и најобухватнији начин контроле уличних паса. Подразумева хватање уличног пса, његову стерилизацију, вакцинисање у пуштање у његово природно станиште, на јавну површину. Након стерилизације, пси су питомији и самим тим их је лакше удомити. Пси нису агресивни, урађена је процена карактера и социјализација, потпуно су очишћени од паразита и нема потребе да грађани страхују за безбедност. Наши радници долазиће свакодневно да им остављају храну и воду, а наравно и сви грађани који то желе, могу учинити исто- објашњава Бранка Живаљевић, начелница слубе зоохигијене и гробља у Јавном предузећу „Кикинда“.

-Сви који желе да удоме псе, могу да се обрате служби зоохигијене. Истраживања показују да ако се око 70 одсто паса на једној територији стерилише, имаћемо нулту популацију, али ту морамо да поменемо и значај одговорног власништва. У пракси се врло често дешава да се, по позиву да уклонимо псе са јавних површина, испостави да су заправо то власнички пси-указује наша саговорница.

У наредном периоду биће враћени и пси који су прошли ЦНР програм, а уклоњени су са територије других општина, уз претходну координацију и договор са надлежних службама.

Не каже се џабе веран као пас

Да су ови пси питоми и социјализовани, уверили смо се на лицу места када смо присуствовали њиховом пуштању. Колико су се везали за оне који су их у протеклом периоду хранили и бринули о њима, најбоље сведочи црна двогодишња пулинка која је, након пуштања, била рада да се игра, па се тешка срца, одвојила од радника ЈП Кикинда.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!