Овације за КУД из Нових Козараца у Рибнику: Нераскидиве везе са завичајем

Чланови КУД-а „Петар Кочић“ из Нових Козараца наступили су јуче на Првом сусрету ветерана и рекреативних група у Рибнику, у Републици Српској. У препуној дворани Козарчани су наступили са играма из Баната, што је својеврсна симболика јер су многи Козарчани колонизовани управо из овог краја, каже Милан Вашалић, уметнички руководилац и кореограф.

– Моји „Кочићи“ су побрали све симпатије многобројне публике. Након учешћа нашег припремног ансамбла на фестивалу у Врњачкој Бањи, целовечерњег Васкршњег концерта у Новим Козарцима, гостовања код наших пријатеља из КУД „Јандрија Томић-Ћић“ из Крајишника, одлазак у Мркоњић Град, односно Рибник,  гнездо колониста Козарчана, представља круну овогодишње пребогате концертне сезоне – истакао је Вашалић.

Поред фолклораца из Нових Козараца, на фестивалу под називом „Ми смо живот посветили сцени“, наступили су и ветерани из истоименог КУД-а из Мркоњић Града, из Српског културног друштва „Марибор“ и из културно-уметничких друштава: „Бели анђео“ из Српца, „Вук Караџић“ из Темерина, „Свети Георгије“ из Бања Луке, „Зворничко коло“ из Зворника и „Модрича“ из Модриче.

– Сада су пред нама нови концерти, гостовања, кореографије, нове песме и стварање нових успомена – најављује Вашалић. – Следеће што ћемо припремити су реконструкција ношње, игара, песама и обичаја са Купреса.

У Културно-уметничком друштву „Петар Кочић“ са великим ентузијазмом ангажује се око 60 чланова у дечијем, првом извођачком и ансамблу ветерана, као и у женској и мушкој певачкој групу. Фестивалски наступ на сусрету ветерана показао је да су везе са завичајем још увек веома чврсте и да их с радошћу прихватају и негују и нове генерације.

Фото: Јовица Лукач

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!