Отворени конкурси за упис у војне школе

Министарство одбране позива младе да се пријаве на конкурс за упис у војне школе који је отворен до 31. марта 2024. године.

Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис 185 будућих кадета Војне академије, 25 кадета Медицинског факултета Војномедицинске академије, 110 ученика Војне гимназије – од којих 80 за Општи, 20 за Ваздухопловни смер, пет за пријем у други и пет за пријем у трећи разред Општег смера и 75 ученика Средње стручне војне школе „1300 каплара“.

Војна академија у предстојећој школској 2024/2025. години нуди основне академске студије на смеровима Копнена војска, Војно ваздухопловство, Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војносаобраћајно инжењерство и Економија одбране.

Фото: Министарство одбране

За статус ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара” у Београду право пријављивања имају дечаци и девојчице рођени 2008. године или касније, односно 2007. године или касније за упис у други и 2006. године или касније за упис у трећи разред Војне гимназије.

Први део селекције обухвата психолошку и медицинско-здравствену процену. У другом делу селекције, који се реализује са кандидатима који су успешно прошли први део селекције, кандидати подлежу провери физичке способности и провери знања из математике и српског језика. Током процеса селекције обавља се и безбедносна провера кандидата.

За време школовања ученицима су обезбеђени смештај и исхрана, уџбеници и школски прибор, одећа и обућа (униформа), здравствена заштита и новчана примања у складу с прописом којим су уређени услови, начин остваривања и висина новчаних примања у Министарству одбране Србије.

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!