Отворени 28. Сусрети аматерских позоришта војвођанских Мађара

У КУД-у „Еђшег“ свечано су отворени 28. Сусрети аматерских позоришних ансамбала војвођанских Мађара. До 14. априла, до када траје покрајинска смотра, у позоришној сали биће одиграно 15 представа, након чега ће бити уручене награде стручног жирија и публике. Овом приликом Ференц Лепар, режисер, глумац и сарадник друштва, отворио је изложбу фотографија у холу адаптиране „Кошут сале“ на којој су представљено деценије рада свих секција „Еђшега“.

-Част нам је што смо четврти пут домаћини аматерских позоришних сусрета. Ова манифестација је изузетно значајна за нашу земљу. Сигурна сам да ћемо и овога пута бити добри домаћини и промовисати наш Град. Хвала локалној самоуправи која нас је подржала, али и Националном савету, Министарству културе, Заводу за културу војвођанских Мађара из Сенте, као и донаторима из Мађарске – истакла је председница КУД-а „Еђшег“ Рамона Тот.

Отварању су присуствовали градоначелник Никола Лукач, заменик Шандор Талпаи, чланица Градског већа Мелита Гомбар, али и чланови Националног савета мађарске националне мањине покрајински и републички посланици СВМ-а, као и глумачке групе које учествују на фестивалу.

-Бити домаћин овог фестивала је привилегија, али и одговорност. Циљ  смотре је неговање културе, традиције и мађарског језика. Ово је још један начин да покажемо богатство културне баштине Мађара који живе у нашој земљи. Представе су прилагођене различитим генерацијама, а учесници имају прилику да се боље упознају, успоставе сарадњу и размене искуства. За Кикинду је ово од посебног значаја јер смо мултикултурна и мултинационална средина  – додала је Мелита Гомбар.

Први је био наступ наступ домаћина односно глумачке групе „Јожеф Атила” са драмом „Химна” Ђерђа Швајда у режији Шандора Кираља. Наступају и глумачке аматерске трупе из Сајана, Тобе, Темерина, Мужље, Зрењанина, Бачке Тополе. Представе ће оцењивати жири у саставу Розалија Брешћански Борош, драматург суботичког позоришта, Тимеа Леринц, глумица сенћанског позоришта, и Жофиа Мађар, глумица суботичког позоришта.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!