Осмаци још данас могу да поднесу листу жеља – око 85 одсто ђака упише средњу школу са једне од прве три позиције на листи

Ученици осмог разреда основних школа моћи ће још данас да поднесу листу опредељења за упис у средњу школу. То могу да учине на порталу mojasrednjaskola.gov.rs или директно у школи,

Коначна листа жеља биће објављена у суботу, 29. јуна, а резултати расподеле по школама и образовним профилима биће истакнути у основним и средњим школама у уторак, 2. јула, у 8 сати.

Ученици на листу опредељења могу да упишу до 20 жеља. Из надлежног министарства препоручује да се листе попуњавају електронским путем јер је тако лакше променити листу, уколико ученик погреши или се предомисли.

После провере листа, 2. јула ће почети упис.

Основну школу на територији града завршило је око 400 ђака, а у средњим школама има десет одсто више места. У Министарству просвете, науке и технолошког развоја наводе да око 85 одсто ученика упише школу коју су означили на једној од прве три позиције на листи.

Када већи број кандидата од броја предвиђеног за упис у средњу школу оствари исти број бодова, предност у рангирању, до броја предвиђеног за упис, има кандидат који је носилац дипломе „Вук Караџић“, затим онај који је освојио већи број бодова на такмичењима, а ако се ни по том основу не могу рангирати, предност има ученик који је освојио већи укупан број бодова на завршном испиту.

Документација која је потребна за упис у средње школе је: извод из матичне књиге рођених, сведочанство из шестог, седмог и осмог разреда, уверење о положеној малој матури и образац за упис у средњу. Ако је ученик учествовао у такмичењима и има освојене награде, прилаже дипломе о постигнутим успесима, а за одређене образовне профиле, какав је саобраћајна школа, потребно је донети и лекарско уверење.

Како је већ напоменуо председник Актива директора основних школа, Тихомир Фаркаш, родитељима се препоручује да, после предаје докумената, позову школу и провере да ли је документација комплетна.

Ученици који нису билу у могућности да приступе завршном испиту у јунском року, моћи ће то да ураде од 14. до 16. августа.

Завршном испиту у јунском року у Србији је приступило 64.437 ученика осмог разреда, односно 99,64 одсто њих и 1.070 полазника функционалног основног образовања одраслих, што је мање од 70 одсто пријављених одраслих, саопштено је из Министарства.

С. В. О.

Don`t copy text!