21 септембра, 2023

ОШ „Фејеш Клара“, једна од најстаријих школа у граду, обележила 211 година постојања

Ђаци и наставници ОШ „Фејеш Клара“, једине двојезичне школе у граду, данас су, програмом у Народном позоришту, обележили 211 година постојања ове установе.

Свечаности су присуствовали и представници локалне самоуправе, градоначелник Никола Лукач и чланови Градског већа – Валентина Мицковски, задужена за културу и образовање, Мелита Гомбар, задужена за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици, и Саша Танацков, задужен за привреду и инвестиције.

– Чињеница да је „Фејеш Клара“ двојезична школа показује да, у мултинационалној и мултикултуралној средини, поштујемо обичаје и културу свих народа који у њој живе. Трудићемо се да унапредимо услове за ученике и да, на тај начин, допринесемо стварању још бољих генерација – рекао је Лукач, честитајући Дан школе ђацима и запосленима.

Валентина Мицковски похвалила је новине у настави у овој школи.

– Школа се издваја од других по иновативном приступу настави. Наставници се  прилагођавају потребама деце и начину на који они примају знање. Ђаци имају активну улогу у настави и, на тај начин, стичу самопоуздање, уче како да доносе одлуке, стичу вештине потребне за живот. Ово јесте једна од најстаријих институција у граду али је начин едукације веома модеран.

Данашња свечаност само је заокружила многобројне активности којима је, у претходних десетак дана, обележен Дан школе.

– Одржали смо ликовне и језичке радионице и угостили ученике школа „Свети Сава“ и „Вук Караџић“. Посебно смо поносни на рецитаторско такмичење које смо организовали трећи пут – рекла је директорица, Хермина Чемере.

На завршној свечаности уручене су дипломе свим ђацима који су постигли успех на такмичењима, као и најбољима на школском ликовном конкурсу. У програму су наступили полазници драмске и музичких секција, ђаци свих разреда Школе.

„Сада сањам мастила у боји“

У част преминуле колегинице Хајналке Тот, у школи „Фејеш Клара“ већ три године организују рецитаторско такмичење под називом „Сада сањам мастила у боји“. Ове године стигле су пријаве из свих крајева Србије и из Мађарске. Први део такмичења одржан је онлајн.

У категорији нижих разреда прво место заузела је Маша Ранковић, ученица ОШ „Вук Караџић“ из Крњева код Велике Плане. Матеја Стојановић из исте школе заузео је друго место, док је трећепласирана Ерна Доброка из ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Новог Кнежевца.

У овој категорији специјалне награде припале су Катарини Живојинов, ученици  ОШ „Ђура Јакшић“ из Кикинде и Јовану Степанчеву из ОШ „Васа Стајић“ у Мокрину.

У категорији виших разреда, првопласиран је Петар Крстин из ОШ „Васа Стајић“ у Мокрину; друго место припало је Хани Смиљанић, ученици ОШ „Јован Поповић“ у Чоки, док је Вања Вуловић, ученик ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине, заузео треће место.

Добитници специјалних награда међу старијим основцима су: Борис Тоскић из  ОШ „Јован Стерија Поповић“ из Вршца и Душан Петровић, ученик ОШ „Карађорђе“ из Остружнице код Београда.

Једна од најстаријих и најлепших школа

Основна школа „Фејеш Клара“ основана је 1812. године као Парохијална народна школа у склопу римокатоличке капеле. Због све већег броја ученика, 1893. године започета је изградња нове школске зграде која је данас под заштитом државе.

Од школске 1950. године има статус осмогодишње школе. Првобитни назив био је „Осмолетка број 2“, а од 1952. носи име народног хероја Фејеш Кларе. Од 1956. године настава се одвија двојезично, на српском и мађарском језику.

Ове школске године Школа има 220 ђака и 56 запослених.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!