27 септембра, 2023

Опрез од афричке куге свиња: Заплењено месо на пијаци у Руском Селу

У Севернобанатском управном округу на снази су превентивне мере и активности у циљу спречавања ширења афричке куге на територији нашег округа. Појачане су инспекцијске контроле, па су тако недавно надлежни органи реаговали и на пијаци у Руском Селу  запленили свињско месо без порекла, које је дошло са територије проглашене високоризичном због афричке куге свиња.

Начелник Севернобанатског управног округа Мирослав Дучић апеловао је на суграђане да строго воде рачуна где и какво месо купују.

-Најбоље би било да се месо и месне прерађивине  купују од регистрованих произвођача који имају све прописане декларације. На тај начин штите своју породицу и себе и избећи ће евентуално ширење заразе.  – истче Дучић – Надлежне инспекцијске службе појачаним интензитетом проверавају и провераваће све субјекте на терену. Свако нелегално прометовање свежег меса и производа од меса подлеже кривичној и материјалној одговорности. Посебно ће акценат бити на непоштовању Уредбе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде која се односи на спречавање ширења афричке куге свиња.

 

Поред тога што се ова болест ширу у локалним самоуправама у непосредном окружењу, регистрована је и у Румунији близу границе, те је стога и Кикинда у потенцијалној  опасности од афричке куге.  Ветеринар Арапад Ач додаје да свака три месеца обавља активан надзор свиња у индивидуалним домаћинствима која стоку држе у двориштима кућа.

-Свима скрећем пажњу да је најважније да не пуштају никога код свиња. Исто тако, од велике важности су биосигурносне мере односно дезобаријере, као и да се свиње не хране помијама. Напомињем да је забрањено држати и куповати свиње које нису обележене маркицом. Уколико дође до заразе држава рефундира трошкове угинућа и уклањања свиња обележених маркицом, а за оне које немају маркице власник сноси трошкове, а ризикује и кривичну пријаву. На територији коју покривам, а то су Иђош и Сајан, 99 одсто свиња је обележено и произвођачи се придржавају прописаних мера – казао је Арпад Ач.

 

Афричка куга свиња у Србији, према последњим подацима, регистрована је код 617 газдинстава у 26 општина  и потврђена  је код 1.083 домаћих свиња, од чега су 491 угинула.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!