„Окрени се, моје коло мало“, први фестивал за најмлађе извођаче и чуваре фолклора свог народа

У Банатском Великом Селу данас се одржава Први дечији фолклорни фестивал „Окрени се, моје коло мало“. Око 250 малишана из осам културно-уметничких друштава, узраста од три године до осмог разреда, стигло је из Санада, Крајишника, Нових Козараца, Накова, Мокрина и Кикинде.

Председник КУД „Марија Бурсаћ, организатора Фестивала, Предраг Сантрач, каже да је идеја била да направе манифестацију на радост деци – члановима фолклорних ансамбала.

– Поред тога, потрудили смо се и да организујемо пратећи програм. Код Завичајне куће смо уредили простор за дечије игре, где се надметају на полигону, и у другим забавним игрицама – рекао је Сантрач.

Подршку фестивалу дечијег фолклора, из локалне самоуправе пружили су градоначелник Никола Лукач, председник Градске скупштине, Младен Богдан, и члан Градског већа, Драган Пецарски.

– Све честитке организаторима, КУД-у „Марија Бурсаћ“ који су у својим активностима у много чему пионири. Ова идеја да у току распуста организују дружење и игру, и чувају традицију, културу и обичаје је изузетна и сигуран сам да ће Фестивал у будућности да расте и да се подигне на још виши ниво – изјавио је градоначелник, који је и отворио Фестивал.

Културно-уметничко друштво из овог места увек има не нешто ново да понуде деци и захвални смо им на томе, рекла је председница Савета Месне заједнице, Мира Пећанац.

– Они су нам и највећи чувари традиције, игара и песама из краја из којег потичемо, из Босанске Крајине. Захвални смо им на томе и на труду који улажу у рад са децом, и у организацију Фестивала. Видимо да су деца задовољна и срећна што дан проводе у лепом дружењу – истакла је Мира Пећанац.

За 16 сати је заказан дефиле учесника, а од 17 сати, у Дому културе, и наступ свих гостију и домаћина.

С. В. О.

 

Don`t copy text!