21 септембра, 2023

Обновљена зграда болнице у употреби од јуна

Реконструкција једне од најстаријих зграда Опште болнице биће завршена до 1. априла. По окончању грађевинских радова, у објекат у којем се налазе одељења трансфузиологије, психијатрије и физијатрије, биће усељени опрема и намештај.

– У обновљену зграду унећемо потпуно нову опрему коју ће, по постављању, проверити стручњаци из надлежних институција. Биће купљен и нов намештај за чекаонице, сестринске и лекарске собе, па се очекује да рад у овом објекту почне крајем јуна – каже в. д. директорица Болнице, др Весна Томин.

За медицинску опрему и болничке сетове Министарство за јавна улагања издвојило је 250 хиљада евра. Покрајинска влада определила је додатних 11 милиона динара за  куповину намештаја.

Обимна реконструкција у првој фази, обухватиће затим и остале најстарије објекте у кругу Болнице – зграде у којима су Инфективно, Дечије одељење, Онкологија, Палијатива и Патологија. Сви наведени радови у првој етапи вредни су 340 милиона динара.

Нова зграда болнице имаће 20 хиљада квадрата

У наредним етапама предвиђена је и реконструкција 14 хиљада квадрата у новој згради, уз изградњу додатних објеката, односно анекса са шест хиљада квадратних метара, као и реновирање управне зграде. Овај посао ће, према садашњим проценама, коштати око три милијарде динара и финансираће га Министарство за јавна улагања.

Стижу и нови, савремени апарати

Истовремено, како би се суграђанима омогућила што квалитетнија дијагностика, осавремењује се опрема на свим одељењима где за тим постоји потреба, каже др Томин. По редовном конкурсу за снабдевање болница медицинском опремом,  Покрајински секретаријат за здравство кикиндској установи определио је тачно 39.786.960 динара.

– Тражили смо нови ултразвучни апарат са кардиолошким сондама за Интерно одељење и један за Одељење радиологије. Први пут ће и Педијатрија добити свој, нови ултразвучни апарат са сондом за ултразвук кукова. На Интерно одељење стижу и три дефибрилатора са привременим пејсмејкером, а Гинекологија ће добити нови, оперативни сто, користан због увођења методе спиналне анестезије приликом царског реза. Такође ће, на ОРЛ одељењу, бити опремљен нови радни простор за дијагностику и мале хируршке интервенције – каже директорица.

Снимања на новом скенеру почеће за две седмице

Нови, 64-слојни скенер, постављен је у посебно уређен простор на Радиологији. Овај савремени апарат четири пута је прецизнији од претходног и омогућиће много квалитетнију дијагностику. За неколико дана, каже директорица, стручњаци за јонизујуће зрачење провериће уређај, а представници произвођача упознаће техничаре на овом одељењу са перформансама апарата, па је извесно да ће прва снимања бити урађена за најкасније две седмице. Стари, ремонтовањи скенер, Болница је поклонила Дому здравља у Житишту.

Др Томин додаје да је у Болници у функцији нови, савремени мамограф и да имају у плану и набавку апарата за магнетну резонанцу. Како је за овај уређај неопходна изградња посебног простора, такозваног електричног кавеза, та дијагностичка метода Кикинђанима ће бити доступна по завршетку реконструкције и доградње нове болничке зграде.

Најшколованији кадар и на Педијатрији

На Одељењу педијатрије, до краја године, сви лекари имаће и субспецијализације.

– Сви наши педијатри већ имају или завршавају и субспецијализације – каже др Томин. – На овом одељењу ћемо имати двоје неоноатолога, једног пулмолога, неуролога-епилептолога и једног кардиолога.

Додаје да кикиндска болница, једина у Војводини поред установе у Сремској Каменици, има лекара који је завршио субспецијализацију из палијативне медицине.

Аномалије кукова отклањају се у најранијем узрасту

– У оквиру ране превенције развојних поремећаја најмање 30 година у Кикинди радимо ултрасонографију дечијих кукова у првој години живота – објашњава др Томин – Познато је да је Војводина едемско подручје за развој ових аномалија – на стотину деце, четворо има развојне аномалије кукова. Раном детекцијом успели смо да, за све ове године, ниједно дете није морало да буде оперисано, већ су биле довољне конзервативне методе, широки повој и „Павликово ремење“.

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!