Обележава се Дан људских права

Међународни дан људских права обележава се 10. децембра, на дан када је 1948. године, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о људским правима, а ове године под мотом  „Достојанство, слобода и правда за све”.

У поруци поводом дана људских права, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је земље чланице, цивилно друштво, приватни сектор и остале да ставе људска права у средиште својих напора како би се зауставили „данашњи штетни трендови”.

Гутереш је упозорио да су глад и сиромаштво у порасту, чиме су угрожена економска и социјална права стотинама милиона људи. Саопштио је и да се медијске слободе и безбедност новинара у опасном паду у скоро свим деловима света, преноси „Политика“.

„Нестаје поверење у институције, нарочито међу младима. Пандемија коронавируса је довела до повећања нивоа насиља над женама и девојчицама”, рекао је он.

Људска права су универзална права која има сваки човек, без обзира на националност, пол, веру, расу, језик или било који други статус. Обухватају право на живот, образовање, рад, здравље и слободу.

Универзална декларација о људским правима била је први правни документ који је утврдио основна људска права која треба универзално заштитити. Обележавање овог датума установљено је 1950. године на Генералној скупштини Уједињених нација.

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) истакла је у саопштењу поводом Међународног дана људских права да су кризна времена тест за заштиту људских права и да, пошто се људска права и даље крше, морамо да радимо заједно у духу дијалога и на националном и на међународном нивоу, ако желимо да остваримо постулат садржан у Универзалној декларацији о људским правима о свету у коме су сви једнаки у правима.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!