27 септембра, 2023

О значајном Сенћанину, из пера Петра Терзића

Петар Терзић, завичајни историчар из Сенте, представио је своју књигу „Теодор Пл. Брановачки Сенћанин“ у Културном центру у Кикинди.

– Теодор Племенити Брановачки био је изузетна личност – учитељ, археолог и преводилац, и оставио је видан траг у култури Сенте – каже Терзић. – Био је учитељ Стевана Сремца, пронашао је чокански Kремењак – насеобину из Каменог доба, затим цркву Kалоча и топ из битке код Сенте. Осмишљавао је бокале на којима  је исписивао поучне реченице. Три таква бокала налазе се у Народном музеју у Кикинди.

Терзић је добитник градског одличја Сенте, „про урбе“. Написао је девет књига у којима се бавио историјом овог места: о православном Храму Светог Архангела Михаила у Сенти, о Српској читаоници и Српском певачком друштву, затим о Стевану Сремцу, који је у Сенти живео 13 година, до смрти своје мајке. Његова прича „Николин крст“ преведена је на 11 језика, а у делу „Руска емиграција у Сенти“ казивач је ауторова мајка која се дружила са руским интелектуалцима избеглим у ово место после Октобарске револуције. „Били су врхунски интелектуалци, професори, предавали су и по седам предмета. Да није било њих, не знам где бисмо данас били у културолошком смислу“, оцењује Терић.

Књига „Теодор Пл. Брановачки Сенћанин“ штампана је средствима Министарства културе, на стогодишњицу његове смрти.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!