Нова правила за пензионисање

С почетком Нове године ступила су на снагу и нова правила за пензионисање. Жене ће морати да раде два месеца дуже  што значи да ће у пензију најраније моћи да оду са 63 године и осам месеци живота. Мушкарци  и даље морају да раде дуже, па они најраније могу да оду у пензију са 65 година.

Граница за пензионисање биће изједначена, односно за жене повећана, а увећаваће се сваке године све до 2032, када ће и мушкарци и жене моћи да престану да раде са 65 година. Наиме, Закон о пензијском и инвалидском осигурњу измењен је још 2014. и отада се услови по којима жене могу да се пензионишу мењају сваке године.

Поред старосне пензије, мењају се услови и за одлазак у превремену пензију. Радни стаж остаје исти, 40 година, али се помера старосна граница – уместо 59 и по година, жена мора да напуни 60 како би отишла у превремену пензију. Старосна граница за мушкарце и жене  од ове године је  изједначена, јер и мушкарци у превремену пензију могу са 60 година.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!