Никада неће успети да ставе жиг на наше чело: Снажна порука председника Вучића у УН после изгласавања срамне резолуције

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас седници Генералне скупштине Уједињених нација на којој је усвојен предлог срамне резолуције о Сребреници.

За резолуцију су гласале 84 земље, док је 19 држава било против, а 68 је било уздржано, што значи да није усвојена консензусом.

Усвајање ове резолуције о наводном геноциду у Сребреници имаће опасне и тешке последице по цео српски народ, коме поједини страни центри моћи желе да налепе етикету „геноцидног“, с крајњим циљем укидања Републике Српске, те захтевима за такозвану ратну одштету.

Председник Вучић је рекао да су представници многих земаља били у праву када су говорили о поделама које је изазвала ова резолуција.

– Никада се није десило у ГС УН да гласање по питању геноцида не буде једногласно. Никада се то није десило, десило се први пут зато што су неки хтели да политизују ову важну тему – рекао је он.

Председник је подсетио колико је земаља гласало за резолуцију, и каже да се то први пут дешава.

– Људи из неких земаља су истицали значај амандмана, да цитирам значајан допринос. То је само био значајан допринос већој конфузији. И само су хтели свој образ да сачувају тим амандманима. И хтели су да заварају неке државе чланице о правним питањима. Неки су говорили о правној одговорности. Говорили су да ово није против било које државе, а овде је управо реч о томе. Зато што су сви људи који су починили злочине у Сребреници већ осуђени на затворске казне. Сви они – истакао је он.

Вучић је рекао да је једина сврха ове резолуције да се стави морална и политичка кривица на један народ.

– На људе из Србије и Републике Српске, као дела БиХ. То је била једина намера. И да будем искрен, када је реч о легимититету, то је неуспело. Када је реч о великој победи оних који су гласали за, не бих имао шта друго да додам. Ти који су желели да стигматизују српски народ, нису успели и никада неће успети. Желели су да ставе жиг на наше чело, нису успели и никад неће успети. Поносан сам што сам данас бранио право мале земље да јасно и гласно говори против оних веома моћних, не вређајући никога – рекао је председник.

Додаје да ће се наставити дијалог са нашим суграђанима Бошњацима који живе у Србији.

– И да се захвалим свима који су гласали против, а највише хвала српском народу који је више него икада био уједињен. Србе ништа боље није ујединило од онога што се данас дешавало. Стојимо снажни и поносни што смо представљали земљу храбрих – закључио је друго обраћање Вучић.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!