3 октобра, 2023

Најчешћи узрок пожара су неисправне електричне инсталације – како избећи опасност

После два велика пожара која су се, за само недељу дана, догодила у Кикинди, а који су, незванично, изазвани неисправним електричним инсталацијама, проверили смо како избећи несрећне исходе, посебно у зимском периоду.

Непостојање сигурносне склопке, лоше уземљење, прелимитирани осигурачи у разводној табли, нестручна поправка са неоригиналним деловима, најчешћи су узроци пожара, сазнајемо од Мирослава Зеца, власника фирме за електричарске услуге „Eлектро Зека ЗМ“ из Кикинде. Његово предузеће носилац је сертификата „Фирма од поверења“ који додељује „Центар за истраживање мишљења клијената“ из Београда.

– Највећи број пожара, чак 70 одсто, догоди се због неадекватно лимитираних потрошача, од разводне табле даље на мрежи. У разводне табле са топљивим осигурачима на навртање, приликом замене, стављају се поправљани осигурачи и они неадекватне снаге, што је веома опасно. То је онда и најслабија тачка у целој мрежи – каже Мирослав Зец.

Нажалост, овакве, старе табле, још увек постоје у 60 одсто домаћинстава. Неупоредиво већу заштиту омогућавају аутоматски осигурачи са ФИД склопком, која је сада, као и атест о исправности електричних инсталација, обавезна по закону, али само за нове објекте. У случају квара било где на мрежи, ова сигурносна склопка за мање од секунде искључује струју у читавом објекту. Новији типови ФИД склопки имају и „тест“ дугме којим повремено може да се провери стање мреже, напомиње Зец.

Одмах после неадекватних и преправљаних осигурача, највећу опасност од пожара представљају неисправно уземљење, неадекватна поправка уређаја или инсталација и сервисирање неоригиналним деловима

– Све делове и опрему треба куповати од сертификованих произвођача у продавницама електроматеријала где се гарантује за квалитет производа. Такође, после 10, 15 година од постављања, треба обавезно проверити уземљење, јер је могуће да дође до труљења одређених делова, што може да буде веома опасно.

Узроци несрећа, чак са смртним исходима, често су и неисправни бојлери. Како они садрже и механичке делове који могу изазову штету на инсталацијама, и поред постојања аутоматских осигурача и заштитне склопке, свакако их треба искључивати приликом купања или туширања, наглашава Зец.

Када је у питању грејање на струју, једино што овај електричар препоручује су клима-уређаји и термоакумулационе пећи.

– Кварцне пећи или електрични радијатори могу, посредно, да изазову пожар уколико су у близини лако запаљивих предмета, чак и тепиха и простирки. У сваком случају, не треба их остављати укљученима уколико нисте у просторији – каже наш саговорник.

Ради потпуне безбедности, напомиње, наведене мере и контроле треба спроводити и када су инсталације сасвим нове. Са струјом треба бити опрезан и веома обазрив, посебно у зимским месецима када се додатно оптерећују инсталације често небезбедним грејним телима.

Уз то, последњих година, у многим домаћинствима повећава се број потрошача електричне енергије, прикључују се нови уређаји, што додатно оптерећује мрежу инсталација. Следити савете стручњака зато је најмање је што можемо да учинимо како бисмо избегли штету и учинили дом безбедним местом за живот.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!