Нађа Јанован започела са роботском терапијом: Да ова храбра девојчица прохода

Нађа Јанован (12) данас, 3. јуна, је започела дуго очекивану терапију терапију у Београду. Заједно са родитељима, Војиславом и Надом, пуна је ишчекивања и очекивања добрих резултата. Како нам је јавио Војислав Јанован, план је да се он и супруга смењују на две недеље и да Нађа два месеца проведе на терапијама.

-Једва смо чекали да Нађа почне са лечењем. По доласку на клинику лекари су испитали које су Нађине могућности како би јој биле преписане вежбе. Преподневни сати су резервисани за роботску терапију и физикалне вежбе. После подне  су вежбе за  баланс и хидро базен. Нађа је презадовољна и ништа јој није тешко – сазнајемо од тате Војислава.

Нађа је посебна јер је успела да уједнини суграђане који су организовали разне догађаје како би се прикупио новац за њено лечење. Велику помоћ пружила је и локална самоуправа која је донирала недостајућа средства. Путем нашег медија тата Војислав још једном је желео да се захвали свима на несебичној помоћи у прикупљању средстава за лечење.

-Неизмерно хвала на несебичној и свесрдној подршци и помоћи породици, Граду Кикинда, пријатељима, појединцима, предузетницима, фирмама, спортистима, школама и свима који су помогли да се за непуних месец дана средства прикупе у целости – навео је наш саговорник.

Вежбе су напорне и трају четири сата дневно од понедељка до петка. Уколико Нађа буде могла да их издржи продужиће боравак у Београду јер новца за то има. Захваљујући граду  и прикупљеним средствима преко фондације „Буди хуман“  прикупљено је више од три милиона динара.

Проблем који треба решавати је моторичке природе односно кретање. За то је  неопходна роботска терапија која је дала добре резултате код неуромишићних проблема насталих оштећењем кичмене мождине. Код Нађе постоји неуролошки дефицит и роботска терапија тачније апарат локомат може да помогне. Он симулира покрете које мозак прихвата обрађује их и користи их даље. Уз роботску терапију очекивања су да ће мозак научити шему покрета који до сада није могао да научи јер не може да произведе правилан покрет који би мозак запамтио. Смисао је да део тела који не функционише преузме остатак мишића, нерава и структура. Поред хода важно је да Нађа има бољи баланс како би растеретила кичму и комплетно тело. Како је технологија напредовала сада је то могуће

A.Ђ.

 

Don`t copy text!