Национални дан без дуванског дима: „365 дана без дувана“

У Србији се сваког 31. јануара традиционално обележава Национални дан без дувана, ове године под слоганом „365 дана без дувана“. Трећина становника Србије су пушачи. Више је жена него мушкараца зависних од никотина, а забрињавајући број малолетника користи цигарете или неки други дувански производ. Србија је на седмом месту у свету по броју пушача који чине 40,6 одсто становника. Међу женама пушача је 41,2 одсто, а међу мушкарцима 40 одсто. Ови проценти значе да скоро свака трећа жена и сваки четврти мушкарац у Србији пуше.

Према подацима Европског информативног система за канцер, Србија је на другом месту у Европи по стопи обољевања и смртности од рака плућа, одмах иза Мађарске. Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете које према подацима „Истраживања здравља становништва Србије 2019. године” свакодневно пуши 26,5 одсто становништва старости 15 година и више, док 15,8 процената свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Цигарете бар једном током живота пушило је 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са разликама према узрасту. Дечаци у петом и седмом разреду основне школе чешће пробају да пуше у поређењу са девојчицама, док је учесталост пушења бар једном у току живота у првим разредима средњих школа већа међу девојчицама.

У оквиру обележавања овог Националног дана без дувана наглашавају се штетни ефекти и јавноздравствене последице употребе дуванских производа и изложености дуванском диму и аеросолима других производа који садрже никотин. Такође, истиче се значај усвајања мера контроле дувана које су засноване на доказима. Примена других мера контроле дувана довела је да смањења учесталости пушења цигарета на глобалном нивоу са 22,8 одсто  у 2007. години на 17 процената у 2021. години.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!