На Светски дан здравља истакнуто да је здравље право сваког грађанина

Светски дан здравља, 7. април, обележен је базаром здравља на Градском тргу. Суграђани су имали прилику да провере шећер у крви и крвни притисак, али и да добију савет од присутних здравствених радника.

-Здравље контролишем једном годишње, а за овакве акције имам само похвале. Доброг сам здравственог стања, а мој савет је да се прилагоди исхрана, да се крећемо, да будем ангажовани. На тај начин сви ћемо бити здрави духом и имати пуно енергије – сазнали смо од Бранкице Микалачки из Иђоша.

Мото овогодишњег Светског дана здравља је „Моје здравље, моје право“. Циљ је да се становницима нашег града пошаље порука да имају право на квалитетну и безбедну здравствену заштиту, здравствено просвећивање, правовремене информације о здрављу као и квалитетну воду за пиће, чист ваздух, здравствено исправне намирнице и здраву животну средину, казала је директорица ЗЗЈЗ др Сандра Радловић.

-У ери када се суочавамо са многобројним изазовима, квалитетна здравствена заштита постаје још значајнија. Поражавајући је податак да 50.000 грађана наше земље умре од кардиоваскуларних болести, а коронарна болест погађа све млађе људе. Апелујем на све да не игноришу своје тегобе и да оду на превентивни кардиолошки преглед. Важно је да негујемо здраве стилове живота и позивам све да то чине – додала је др Радловић.ž

Др Весна Томин, директорица Опште болнце прецизирала је да су здравље и слобода две највеће људске вредности, те им се мора посвећивати пажња.

-Просечна старост Кикинђана је 47 година, тако да у нашем граду имамо доста старијих који болују од различитих болести. Са друге стране охрабрује податак да имамо пацијенте у осмој и деветој деценији живота који се након лечења успешно опораве. Подсетићу и да је Општа болница укључена у акцију превентивних прегледа које организује Републички фонд за здравство. Тако смо на последњем прегледу, који се односио на рано откривање кардиоваскуларних болести, имали 75 пацијената којима је урађена лабораторија и преглед код кардиолога. Превенција је најбољи пут да сачувамо своје здравље – напоменула је др Томин.

Организатори манифестације су Завод за јавно здравље, Дом здравља, Општа Болница, Црвени Крст и Савет за здравље града Кикинде.

А.Ђ.

 

 

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!