1 октобра, 2023

На сусрету оболелих од МС-а у Кикинди – роњење као терапија и прихватање

Шетња у Кикинди, одржана пре неколико дана поводом обележавања Светског дана борбе против мултипле склерозе, била је прилика да гости кикиндског Удружења, пристигли из Бора, Ваљева и многих градова у Војводини, први пут зароне и осете благодети овог спорта. Удружење оболелих од мултипле склерозе (МС) и Ронилачки клуб „Орка“ у Кикинди једини у држави редовно одржавају тренинге за људе који се боре са МС-ом.

– Сутрадан, после шетње „Сваки корак је победа“, организовали смо, са  пријатељима из „Орке“, пливање и роњење на нашем базену. Била је ово изузетна прилика да људи са МС-ом први пут осете значајно терапеутско дејство ових спортова, што је за њих било изузетно искуство – каже Бранкица Мишков, председница кикиндског Удружења.

Она подсећа да су сарадњу са „Орком“, на иницијативу председника овог клуба, Стојана Богосављева, започели још 2017. године.

– Кикиндски ронилачки клуб сертификован је за рад са инвалидима, дошли су код нас да нам представе роњење и да нас позову на тренинге. Тренутно троје активно рони, а многи долазе на тренинге пливања овог клуба. Роњењем се активирају сви мишићи, кичма је исправљена због притиска под водом и можемо све. Најбоље од свега је то што нас прихватају као једнаке – додаје Бранкица која је прва жена са инвалидитетом, сертификовани ронилац у Србији.

Бранкица је, такође, завршила курс за помоћ инструктору за рад са особама са инвалидитетом. Жеља јој је да се кандидује за Параолимпијске игре у пливању, али то није могуће јер се МС не препознаје као инвалидитет. Ова чињеница, нажалост, онемогућава свима који се боре са том болешћу и да остваре права на бесплатна помагала и бањска лечења. Бранкица Мишков се, међутим, не предаје. Активна је у напорима да се неправда исправи.

– Ми добијамо помагала за ходање тек пошто болест узнапредује у параплегију, када нас сматрају инвалидима. На срећу, помаже нам Црвени крст, који нам издаје помагала на реверс – објашњава Бранкица.

Она сама три пута недељно плива и рони. Својом енергијом и неодустајањем, покретачка је снага у свом удружењу, али и најлепши пример борбе за што бољи квалитет живота.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!