На рођендан Раше Попова, у његовом Мокрину, одржана завршна приредба манифестације која слави младе песнике и уметнике

У славу још једног значајног Мокринчанина, великог књижевника и новинара, пријатеља деце, Раше Попова, на његов рођендан ове године је одржан седми „Дан Раше Попова“.

– Почели смо 2018. године као локална приредба која је сада већ израсла у значајну манифестацију. Изашао је и трећи зборник песама који, од прошле године објављујемо сваке године. Мислим да је ово постала важна манифестација за децу на мапи Србије и трудићемо се да још више подигнемо њен ниво – рекао је Живко Угреновић, председник Удружења грађана „Раша Попов, организатора манифестације.

У прилог томе говори и податак да је ове године на песнички конкурс за децу „Рашин шешир“ стигло чак 550 радова из Србије и земаља региона, што је највише до сада. О лауреатима су одлучивали писци Тоде Николетић и Слободан Станишић, а стручни члан био је Миливој Бајшански, студент-докторанд на новосадском Филозофском факултету, на одсеку за српску књижевност и језик.

– Песме основаца су стизале из свих крајева света, чак из Аустрије, Норвешке и Данске, и то је показатељ да овај песнички конкурс може да добије епитет међународни. Иако је тема „Не дирај ми снове“, доста затвореног облика, деца су писала песме у којима се тематизује њихова жеља о томе шта желе да буду, и имамо песме о љубави и смрти у њиховим сновима, што показује да жеље, на преласку из детињства у адолесценцију и одрасло доба, постају неостварене. Некима се, ипак, оне и остваре – рекао је Бајшански.

Пре централне приредбе, данас је, у галерији Дома културе отворена изложба карикатура Мирка Вуковића из Републике Српске, „Писац црта писце“, и одржана је трибина на тему „Језик светлости – језик људи“. Најбољим младим песницима додељена су чак 22 признања. По шест награда опредељено је у категоријама млађих и старијих основаца, и додељено је десет похвала. Прву награду међу старијим основцима добио је Лука Васковић из Београда, а међу млађима, најбоља је била Петра Жумоња из Хрватске. Од учесника из Мокрина, најбоља је била Јана Јурић, која је заслужила похвалу.

Овогодишњи лауреат Награде Раша Попов за изузетан допринос у стваралаштву за децу је композитор и музички продуцент Јован Јоца Адамов, пријатељ Раше Попова.

– Био сам дугогодишњи и велики пријатељ са Рашом, изузетним, скромним, изузетно образовним човеком, чаробњаком речи – рекао је Адамов. – Раша је био институција и била би ми велика част да сам од њега примио награду. Често је био гост и у чувеним серијалима „Музички тобоган“ и „Фазони и форе“ у којем је глумио чаробњака, и био је незаменљив. Имао је изузетан наратив и широко образовање, могли сте га слушати данима. Један такав Раша данас нам јако фали. Дао је немерљиви допринос литератури за децу.

„Дан Раше Попова“ подржали су Месна заједница, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама,Телеком Србија и Град који су, на завршној вечери, представљали градоначелник Никола Лукач, његова заменица Дијана Јакшић Киурски, председник Градског парламента Младен Богдан и ресорна чланица Градског већа, Валентина Мицковски.

– Ово је лепа прилика да се подсетимо лика и дела великог и легендарног Раше Попова, једног од најпознатијих Мокринчана уз Мику Антића, којима се Мокрин на прави начин одужује – рекао је Младен Богдан. – Важно је и за Мокрин и за Град Кикинду да се увек сећамо наших великана и зато смо подржали Месну заједницу и Удружење које организује манифестацију. Желимо да она, сваке године, буде све боља и богатија.

Завршна приредба у пуној сали Дома културе окупила је велики број учесника: песника, музичара, чланова КУД „Мокрин“, деце из вртића „Невен“ и основних школа „Васа Стајић“, „Иво Лола Рибар“ и „Вук Караџић“.

Из Удружења „Раша Попов“ већ раде на томе да се догађај подигне на виши ниво и за септембар најављују научни скуп о овом великом ствараоцу који ће се реализовати у сарадњи са Матицом српском и на којем ће учествовати професори универзитета и истраживачи са Института за књижевност и уметност.

Раша Попов, новинар, књижевник, публициста и глумац, аутор је више десетина књига за децу и одрасле. Рођен је у Мокрину, 26. јуна 1933. године, а преминуо је у Београду 2017. године. Од 2018, његови Мокринчани сећају га се славећи његово дело у програмима намењеним најмлађима, за које је Раша највише и с пуно љубави, стварао.

С. В. О.

Don`t copy text!