Музеј „Тера“ постаје крeативан Дистрикт Кикинде за све узрасте

Целодневни програм у Музеју „Тера“, мултимедијални излет „Тера фантастик“, окупио је све генерације на једном простору. За родитеље и малу децу организована је радионица током које су могли да утискују стопала или шаке малишана у плоче од глине. У глини су стварала и деца међу којима је била Ивана Ђенић која је са другарицама у плочи од глине правила нацрт Музеја „Тера“.

-Није тешко радити са глином. Најважнија је воља и жеља да се нешто направи. Волим да правим фигуре од глине, а сада сам први пут дошла на „Теру“ где могу пуно да научим – рекла нам је Ивана.

Љубиша Николић, конзерватор рестауратор имао је најлепши задатак, да окупљеној деци, покаже на који начин могу да се играју и тако стварају уникатна дела од глине.

-Деца су имала задатак да ураде рељефе димензија 30 пута 30. Подстакли смо их да пусте машти на вољу и да израде оно што желе. Могли су да додају, одузимају материјал, утискују у глину. Плоче које су настале саставићемо у један заједнички рад који ћемо испећи и поставити на зиду будуће сувенирнице у оквиру Музеја „Тера“ као заједнички рад. Ово је први пут да радимо овакву радионицу и заинтересованих је било пуно, што нам је показатељ да и убудуће треба да организујемо сличан програм – додао је Николић.

У оквиру програма „Поново базар“  истакнуто је на који начин може да послужи рециклажа и реутилизација старе електронике. Вук Псодоров био је део екипе која је продавала електронику коју су поправили у „Пионир“ слободној школи.

-Електронику, коју су нам људи доносили заузврат за саднице које су посадили, ми смо делом поправили, а делом смо искористили оне елементе који су употребљиви. Тако смо јој дали нови живот уместо да заврши на отпаду. Електронику продајемо и на тај начин сакупљамо средства за рад школе – појаснио је Псодоров.

„Тера фантастик“ још један је догађај који је организован како би се привукло што више публике у Музеј „Тера“, казао је директор ЦЛПУ „Тера“ Александар Липован.

-У мултидисциплинарним и мултимедијалним радионицама могу да учествују сви грађани. Ту је је и интерсекторска повезаност са неформалном школом, стрит арт уметност коју су приказали уметници из Новог Сада, као и спој између различитих грана уметности. Заједнички градимо нове догађаје, који привлаче различиту публику и самим тим од Музеја „Тера“ градимо креативан Дистрикт у нашем граду који привлачи све узрасте – истакао је Липован.

Приређена је и изложба графита регионалних уличних уметника, који су заинтересоване учили о овој уличној уметности. У оквиру радионице „Терахерц“ са Константиносом Петровићем полазници су могли да употребе боје у музици и светлости тако да су настали интересантни музички инструменти.

A.Ђ.

Don`t copy text!